Cu toate că înainte cu o zi de numirea conducerii la Spitalul Judeţean intrat în custodia Consiliului Judeţean, dr. Carmen Pantiş (coordonator pe probleme de transplant în Bihor) nu a fost încântată de ideea eventualei numiri în funcţia de manager din cauza restricţiilor profesionale pe plan medical, sâmbătă, medicul a intrat la şedinţă împreună cu şeful CJ, Radu Ţârle, ec. Emil Popovici Muţ, semn că a fost convinsă şi ea şi Muţ să accepte interimar posturile de şefi interimari.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, sosit la Oradea, a participat la semnarea procesului de predare – primire a Spitalului Judeţean, declarând că Bihorul este – prin evenimentul de sambata- al şaptelea judeţ din ţară unde s-a încheiat procesul de descentralizare în sensul că toate spitalele au fost preluate de către autorităţile locale şi judeţene. “De fapt, în toate judeţele din nord-vestul ţării s-a efectuat complet descentralizarea”, a spus Cseke, care a ţinut să promită şi pe viitor sprijin “pentru îmbunătăţirea activităţii Spitalului Judeţean şi Nucet”.
Ei sunt
Numirea noi conduceri a fost anunţată de către preşedintele Radu Ţârle, care a precizat că manager la Spitalul Judeţean este dr. Carmen Pantiş, director medical este ortopedul Călin Hozan, iar director financiar – contabil este ex-managerul spitalului, ec. Emil Muţ Popovici.
Ţârle a menţionat că luni se va anunţa componenţa Consiliului de Administraţie, dar a ţinut să informeze că totuşi, chirurgul Adrian Duşe şi cardiologul Mircea Popescu vor fi noii reprezentanţi ai CA. Majoritatea noi-numiţilor sunt de orientare PNL, excepţie mare făcând dr. Carmen Pantiş, se pare de acelaşi cult confesional cu preşedintele CJ şi probabil un om de încredere al acestuia, dat fiind faptul că reputatul medic pe transplant nu a fost prea încântat de numire şi că probabil a acceptat (chiar dacă se pare că nu are curs de management sanitar) funcţia pe ultima sută de metri, la insistenţele lui Radu Ţârle.
“Nu driblăm”
Şeful CJ a recunoscut că la începutul anului, nu a inclus în bugetul pe 2010 nici Spitalul Judeţean şi nici Spitalul din Nucet, dar, fiindcă acestea sunt instituţii “cu care nu ne permitem să glumim, să driblăm sau să le băgăm în prelungiri cum mai putem face cu FC Bihor pentru că zilnic mor oameni”, a decis ca unele investiţii să nu se facă în acest an, iar banii aferenţi să fie daţi celor două spitale. “Facem drumuri mai puţine, cultură mai puţină, dar toate acestea nu ne ajută cu nimic dacă nu avem Sănătate”, a spus Ţârle, care i-a întins o mână primarului Ilie Bolojan, invitându-l să deschidă împreună linia colaborării între Spitalul Judeţean şi unităţile sanitare cu paturi ale municipalităţii. “Nu putem face peformanţă de unul singur…; ori câştigăm toţi ori pierdem toţi”, a spus Ţârle, care a anunţat că săptămâna viitoare va trimite o echipă cu 10 membri pentru evaluarea Spitalului Judeţean şi, în acelaşi timp, ar dori ca prima şedinţă a şefilor de la Spitalul Judeţean şi cei ai spitalelor preluate de Primărie să aibă loc deja în zilele următoare.
Primarul Bolojan a fost dea acord cu propunerea lui Ţârle, declarând de altfel că “intrăm pe linia dreaptă” în privinţa reformei spitalelor din Bihor.
Ce vor face?
Fostul primar, Petru Filip şi rectorul Cornel Antal au fost şi ei prezenţi la şedinţă, ca de altfel şi dr. Nicuşor Lepădatu şi alţi medici din Spitalul Judeţean şi alte unităţi. Prefectul Gavrilă Ghilea a fost singurul vorbitor care a ţinut să mulţumească de acum ex-managerului Florin Bodog, pentru munca şi rezultatele obţinute ca şef al Spitalului Judeţean. Chirurgul plastician a reuşit să instaleze cât de cât un calm în unitate în aceste vremuri tulburi şi s-a implicat mult în obţinerea unor facilităţi pentru bolnavi. Tinerii experţi în cardiologie respectiv chirurgie vasculară Cristian Sabău şi Adrian Pop nu au părăsit Judeţeanul pentru un job mai bun pentru că managerul Bodog a reuşit, ajutat şi de alţii, să facă angiograful funcţional şi de câteva zile, s-a obţinut şi finanţare, astfel că bolnavii nu vor mai plăti angiografiile. S-au amenajat mai multe secţii de spital, ambulatoriul a fost dat în folosinţă, la fel ca şi compartimentul de stomatologie cu program permanent, s-au făcut donaţii consistente, iar mutarea secţiei de neurologie de la Spitalul de Neuropsihiatrie la Spitalul Judeţean (în favoarea pacienţilor cu accidente vasculare care vor avea aproape acum secţia de terapie intensivă, în caz de complicaţii) va fi finalizată zilele următoare.
Recent, Spitalul Judeţean a urcat pe podiumul unităţilor din ţară la capitolul transparenţă decizională la achiziţii publice, fapt deloc de neglijat, la fel cum, în ultimii doi ani, aceeaşi unitate este pe primul loc în România la numărul de vieţi salvate prin intervenţii de prelevare de organe, sprijinite de managerul Bodog.
Însă unitatea în discuţie se confruntă cu probleme financiare stringente şi care ţin încă de sistem. Stringentă este de exemplu problema tomografului, care nu mai lucrează de câteva zile fiindcă tubul cu imaginile filmate s-a umplut şi trebuie înlocuit însă costul unui tub nou e de 50.000 Euro. În lipsă de bani, bolnavii sunt duşi pentru tomografii la un centru privat din oraş.
Spitalul Judeţean are datoriile cele mai mari din judeţ, dar asta pentru că aici ajung în final să se trateze toţi bolnavii în stare foarte gravă sau care sunt trimişi din spitalele aflate în judeţ unde nu se poate asigura optim tratamentele indicate.
La Spitalul Judeţean unele secţii delicate şi supra-aglomerate sunt extrem de deficitare şi problema se va acutiza întrucât mulţi medici şi asistenţi au plecat deja sau sunt cu actele de plecare aproape gata. Cum veniturile oamenilor scad din această lună, medicii din Urgenţe care mai rămân vor fi nevoiţi, ca şi colegii de la Ambulanţă, să facă faţă, aşa puţini, la un şi mai mare aflux de oameni care, din lipsă de bani, nu se vor duce în ambulatoriu sau la medicul de familie şi farmacii ci direct la “Urgenţe”.
Ministrul Cseke a menţionat sâmbătă la Oradea de normativul aprobat prin care se dă drumul la angajarea de medici, dar se pare că Ministerul Muncii cel îndrituit să “elibereze” posturile blocate şi să se ocupe de angajări, încă nu a dat undă verde la receptarea de cadre medicale în spitale.
O.Ş.
Cum ar tonifica spitalele municipale
Sâmbătă se dă Spitalul Judeţean!
Citiți principiile noastre de moderare aici!