Clădirea veche a secției de Maternitate a Spitalului Județean Oradea, ce a aparținut comunității evreiești și se află în litigiu încă cel puțin pentru un an se „golește” treptat.
Condițiile improprii de aici au determinat conducerea de la Județean Oradea să demareze mutări cu amenajări și dotări în clădirea nouă.
[eadvert]
Se împlinește imediat un an de la demararea lucrărilor realizate din banii Spitalului Județean, din bani de la Primăria Oradea și de la Ministerul Sănătății pentru planul de construcție și un proiect pe fonduri europene pentru dotări. Așa încât s-au făcut în noua clădire trei săli de operație, o sală de Anestezie Terapie Intensivă cu șapte paturi și o secție de Obstetrică-Ginecologie, toate dotate conform normativelor actuale.
Saloanele de aici sunt cu două și trei paturi, cu sisteme de ventilație și climatizare, stații centrale pentru toată aparatura necesară în sălile de operație și de ATI.
Ca să nu aibă de-a face cu gravidele, e pe terminate și un lift exterior pentru secția de Obstetrică Ginecologie.
Miercuri, managerul de la Județean Oradea a arătat stadiul lucrărilor, care, practic, necesită doar ultimele finisaje. Mai trebuie doar anveloparea clădirii pentru ca întreaga lucrare să fie complet încheiată, fapt ce va fi posibil la finele lui noiembrie – începutul lunii decembrie.
Blocul operator cu trei săli de operații
Blocul operator nou amenajat e situat la etajul II și e format din trei săli de operație dotate la standarde europene și o secție de terapie intensivă de 7 paturi este finalizat. Secția de Obstetrică-Ginecologie e la etajul I, are amenajată cu 30 de paturi, este așadar aproape gata.
„Partea de construcție a fost finanțată de Ministerul Sănătății, Consiliul Local și din veniturile proprii ale spitalului. Pentru lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Secției Ginecologie, Staționar III, Ministerul Sănătății a alocat 8 milioane de lei, iar Consiliul Local 900.000 lei. În afară de aceste lucrări de construcție, am accesat și un proiect european în valoare de 1.200.000 euro, necesari pentru achiziția meselor de operații, a lămpilor pentru sălile de operații, pentru fluxul de aer laminar, tunuri laparoscopice, pentru realizarea sălilor în sine, dar și pentru achiziția altor dispozitive și aparaturi medicale necesare într-un bloc operator modern, plus sistemul de transmitere video a intervențiilor chirurgicale. Acest sistem de transmitere video ne ajută în partea didactică a actului medical al spitalului nostru ca și spital clinic, dar și pentru realizarea unor operații în premieră, care dorim să se efectueze în spitalul nostru atât de către personalul propriu, cât și de personalul medical din alte centre universitare. În afară de construcția în sine, a trebuit să construim un lift exterior pentru a deservi noul Bloc operator – Secția de Ginecologie. Așadar, acesta va fi folosit strict pentru ginecologie pentru a respecta circuitele impuse de reglementările în vigoare”, a precizat managerul de la Județean.
În clădirea evreiască, aflată în litigiu, sunt găzduite acum doamnele și domnișoarele care au probleme ginecologice, deci necesită tratament spitalizat, dar sunt și confirmate cu Covid, prin urmare necesită și izolare de restul pacientelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!