Cu toate că Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita a beneficiat între 2010 și 2013 de investiții pentru reabilitare și introducerea apei geotermale, conducerea unității se plânge de banii pe care ar trebui să-i primească și pe care CAS Bihor nu îi dă. „De la an la an banii sunt din ce în ce mai puțini deși am căutat soluții privind scăderea cheltuelilor”, ne-a declarat Bradacs Aliz managerul spitalului.
De pe plus, pe minus
Conform datelor financiar-contabile puse la dispoziție de directorul economic al Spitalului, Kocsis Emese, în 2014 unitatea a avut un profit de 245.000. În 2015, excedent de 118.000 de lei, iar pe primul trmiestru din 2016 suntem pe minus, cu un deficit de 66.000 de lei.
„Toate acestea din cauza refuzului CAS de a ne plăti cazurile rezolvate peste cele contractate. Nu se poate pune un număr fix de cazuri pentru că nu în fiecare lună avem același număr. Nu poți să spui omului când să se îmbolnăvească și că nu poți să-l internezi pentru că tu, spital, ți-ai făcut numărul de cazuri contractate și să-l trimiți la plimbare”, a precizat Kocsis Emese.
Aceasta a mai spus că „în acest mod încet, încet vom muri cu zile la spital. Nu Hexi Pharma este principala problemă din sistemul medical. Nouă CAS-ul ne decontează doar 550 de cazuri pe lună, iar dacă avem mai multe au spus că e treaba noastră. În fiecare lună depășim cele 550 de cazuri contractate, cu 80-100 de cazuri. Din cauza aceasta pe primul trimestru ar trebui să primim în plus de la CAS 756.000 de lei. Vorbim de cazuri validate de Casă.
Eu am venit aici din sistemul privat și vă spun că spitalele mici, cum suntem noi, nu vor putea funcţiona la nesârșit și vor pune lacăt. Sistemul nu a funcţionat în Europa. Nu mai departe de noi, în Ungaria s-a renunţat la el. Din totalul consultaţiilor din camerele de gardă sunt decontate doar 20%, restul nu. Cînd mergi la CAS la negociere ţi se spune că pot fi decontate toate consultaţiile din camera de gardă, dar atunci nu se decontează o parte din serviciile medicale de internare”.
Spitale mici, bani puțini
Conducerea Spitalului din Marghita susține că CAS-ul a trimis o comunicare în care se menționa că nu vor achite 84.000 de lei, bani ce reprezintă cazurile rezolvate peste cele 550 decontate. „În total ar trebui să primim 800.000 de lei de la CAS, bani pe care nu știu dacă o să-i vedem. Diferenţa de finanţare este foarte mare între spitale. Acelaşi spital, dacă este un unul de gradul I sau II, primeşte o finanţare pe caz mult mai mare, decât spitalele de gradul III sau IV. Aceiași bani dăm și noi pe dezinfectanţi, medicamente, sau personal. În schimb noi primim pe un caz 150 de lei, iar alții chiar dublu. Suma este aceeași chiar dacă avem cazuri în ATI care ne costă zilnic 2.000 de lei (ATI-ul nefiind finanțat).
Salariile au crescut cu 25%, un lucru bun însă doar în prima lună au fost date această mărire, iar după aceea suma a tot scăzut. Pentru acest lucru anul trecut ni s-au promis 31.000 de lei, însă am primit 17.000 de lei, iar în aprilie, avem o diferenţă de 9.000 de lei. Nu avem cum să achităm acești bani”, atrage atenția directoarea economică Kocsis Emese. Aceasta susține că situația Spitalul din Marghita nu este unică, și alte spitale mici confruntându-se cu aceleași probleme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!