Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, Asociația Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie și Colegiul Medicilor Bihor, cu spriijinul SC Turism Felix, organizează în perioada 27-28 octombrie 2023, la Hotel Thermal din Băile Felix a XXI-a ediție a Zilelor Medicale Băile Felix. Conferința din acest an are ca temă „Actualități în recuperarea medicală”.
[eadvert]
Printre subiectele discutate de medici și kineto-terapeuți se vor regăsi: reabilitarea medicală din România în context european și internațional, reabilitare neurologică, managementul actual al osteoporozei, reabilitarea în afecțiuni ortopedice și post-traumatice, recuperarea medicală în pediatrie, recuperarea Medicală post-COVID și tehnologii avansate în reabilitarea medicală. Conferința face parte din programul de pregătire medicală destinat medicilor și rezidenților.
Conferința a fost deschisă vineri dimineață în prezența administratorului comunei Sânmartin, Ciprian Anta, a managerului Spitalului Județean din Oradea, dr. Gheorghe Carp, și a celui de la Spitalul CFR din Oradea, dr. Ioan Mircea Șandor, a directorului executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, a președintelui Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiș, a senatorului Florian Bodog și a secretarului județului Bihor, jurista Carmen Soltănel.
Zeci de lucrări au fost prezentate în cele două zile ale conferinței. Între acestea, impactul tratamentului complex de recuperare balneo-fizio-kinetic la pacientul vârstnic cu boala Parkinson avansată sau importanța alegerii ortezelor eficiente în accidentul vascular cerebral, de la caz la caz ori aspecte terapeutice și particularități în reabilitarea medicală la pacienții cu boala Ledderhose.
Provocările burnout-ului
Dorina Maria Fărcaș a vorbit despre sindromul de burnout și provocările pe care le implică în toate domeniile de activitate. Burnout-ul este un subiect extrem de actual, iar Dorina Maria Fărcaș a încercat să le prezinte celor prezenți simptomele, factorii de risc, consecințele, dar și cum să gestioneze burnout-ul.
„Este o conferință cu o tradiție îndelungată deja. Suntem la a 21-a ediție și ne mândrim cu asta. Mereu sunt noutăți în recuperarea medicală și ne bucurăm că am avut atâtea persoane care ni s-au alăturat pentru a le descoperi împreună. În funcție de profesia pe care o avem, de stilul de viață, există modalități prin care putem să ne revenim și să ne îmbunătățim calitatea vieții”, a declarat Dorina Maria Fărcaș.
Cristina Sere, președintele Colegiului Kinetoterapeuților din Bihor, Satu Mare și Maramureș, spune că organizația pe care o conduce are o reprezentare de aproximativ 700 de membri (10.000 de membri la nivel național).
„Suntem în curs de elaborare de titluri de specialitate pentru practica medicală care ulterior vor fi aprobate de Ministerul Sănătății, pentru a facilita și a standardiza practica fizioterapeuților la nivel național. Altă noutate este înființarea cabinetelor de liberă practică conexe actului medical, la care participăm prin avizarea lor”, a spus Cristina Sere.
Tot mai căutați
Fizioterapia a câștigat tot mai mult teren la nivel național, iar oamenii apelează tot mai mult la acești profesioniști pentru recuperarea medicală. Colegiul Kinetoterapeuților promovează tot mai mult prevenția, prin exercițiu fizic și modificarea stilului de viață.
„Începând cu anul 2018, de când s-a constituit la nivel național acest colegiu, și la nivelul fiecărui județ, consider că am crescut în fiecare zi. Am crescut prin reprezentare cu onoare la nivel național, prin elaborări de legi care să ne includă ca și profesioniști în domeniul sănătății – așa cum am fost dintotdeauna (doar că această profesie nu a fost legiferată). Suntem mândri că, în acest moment , suntem considerați – și din punct de vedere al legii sănătății, ca și personal de specialitate medico-sanitar care prestează servicii conexe actului medical, alături de echipa multi-disciplinară și specialiști de medicină fizică și recuperare, asistente medicale și toți profesioniștii implicați în buna stare a pacienților”, a mai precizat Cristina Sere.
Zeci de mii de cazuri rezolvate
Gazda evenimentului e a fost Ramona Suciu, managerul Spitalului de Recuperare din Băile Felix.
„A XXI-a ediție a Zilelor Medicale Băile Felix coincide cu aniversarea a 35 de ani de la înființarea spitalului nostru. Este o sărbătoare pentru noi și avem motive să celebrăm, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere a rezultatelor noastre ca echipă, ca profesioniști, ca medici care suntem alături de pacienții pe care îi tratăm”, a spus Ramona Suciu.
De-a lungul anilor, personalul Spitalului de Recuperare din Băile Felix a tratat și îngrijit zeci de mii de pacienți.
„Noi suntem un spital subordonat Ministerului Sănătății, suntem spital de interes național. Astfel, întreaga populație a țării este pacientul nostru. Adică, pacientul nostru este nu doar din țară, ci și din străinătate”, a mai precizat Suciu.
Potrivit acesteia, personalul Spitalului de Recuperare din Băile Felix își dă tot interesul să fie aproape de pacienții săi și și-a propus ca în continuare să îi ajute pe aceștia cât mai mult în procesul de recuperare.
Trimite articolul
XPresa dezinformează și induce în erorare! Manifestarea menționată a fost organizată, așa cum se poate remarca și din afiș, de către Spitalul și Asociația Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile-Felix, Colegiul Medicilor BH, Universitatea din Oradea și Societatea Română de Reabilitare Medicală. Chiar dacă fizioterapeuții sunt membri în echipa multiprofesională care acordă asistență medicală de specialitate in domeniul Reabilitării Medicale și partenerii noștri fizioterapeuți au fost prezenți în număr mare la sesiunile conferinței, Colegiul Fizioterapeuților nu a avut nicio implicare in organizarea conferinței. Ca urmare nu ar fi fost nicidecum cazul să i se ia interviu președintei CFZRO Bihor și nici să se vorbească cu o astfel de ocazie despre realizările și aspirațiile acestei organizații profesionale. Regulile de deontologie profesională impun o informare adecvată înaintea elaborării oricărui material, mai ales atunci când este un vorba de domeniu cu inaltă calificare profesională așa cum este MEDICINA, unde consultarea specialiștilor in domeniu se impune pentru a evita posibile derapaje diletante.