Primul loc la capitolul aglomerație e ocupat de Spitalul de maximă siguranță Grajduri, jud. Iași. Acesta a avut, mai bine de jumătate din anul 2018, un grad de utilizare a paturilor de 173 %. Pe locul doi se situează Spitalul de maximă siguranță Ștei, cu un grad de ocupare în medie de 115%, pe tot parcursul anului 2018, la secția de bolnavi cronici. Concluzia controlului din acest punct de vedere, la toate spitalele de maximă siguranță (care adăpostesc bolnavi periculoși și unde se poate întâmpla oricând și orice), este că sunt supraglomerate cu paturi la secțiile de bolnavi cronici. În același timp, secțiile de bolnavi acuți de la aceste spitale au un grad de ocupare de maximum 60%.
Controlul nu a evidențiat și existența eventualelor sisteme de monitorizare video din saloanele acestor spitale, absența lor periclitând practic siguranța bolnavilor și a cadrelor medicale/nemedicale de aici.
Spitalul de maximă Siguranță Ștei e în topul celor mai aglomerate spitale de profil din țară.
Șteiul, mai exact spitalul din acest oraș, unde sunt internați cei condamnați la închisoare, dar care nu au discernământ fiindcă suferă de diverse boli psihice, a fost dat ca exemplu de Ministerul Sănătății, ca fiind în topul spitalelor de psihiatrie supraaglomerate. Topul a fost realizat de reprezentanții Ministerului Sănătății, după o incursiune pe la spitalele de psihiatrie obișnuite, dar și la cele de maximă siguranță din țară. Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie de către ministrul interimar al Sănătății, Sorina Pintea.
Controlul, pus la cale de minister, a vizat calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie, după tragedia de la Săpoca.
Nereguli în spitale
Inspectorii sanitari au verificat 4 spitale de maximă siguranță cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene, cu 5.427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 de paturi de psihiatrie, la nivelul țării.
În unele secții și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7 mp, nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii, iar starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare. De pildă, în unele saloane, pavimentul este din parchet deteriorat, iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată, iar tavanul și pereții prezintă infiltrații. Unele clădiri au pereți degradați, cu infiltrații și igrasie, în unele săli de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte, nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare.
La control s-a descoperit că în unele spitale nici nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți, motivul invocat fiind specificul secției, iar alte spitale nu dețin camere de izolare a pacienților.
Șteiul, pe locul 2
S-a constatat că gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora. Cea mai mare depășire, aglomerare de pacienți, se află la Spitalul de maximă siguranță Grajduri (jud. Iași), unde mai bine de jumătate din anul 2018, a existat un grad de utilizare a paturilor de 173%. Pe locul doi se situează Spitalul de maximă siguranță Stei, cu un grad de ocupare în medie de 115%, pe tot parcursul anului 2018, la secția de bolnavi cronici. La spitalul de maximă siguranță Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secția de bolnavi cronici.
Concluzia controlului din acest punct de vedere, la toate spitalele ce adăpostesc bolnavi periculoși, este că sunt supraglomerate cu paturi la secțiile de bolnavi cronici, în timp ce în aceleași spitale, secțiile de bolnavi acuți au un grad de ocupare de maximum 60%.
La spitalele de maximă siguranță există camere de izolare a pacienților, dar acestea nu îndeplinesc condițiile necesare.
Distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel interjudețean, existând o densitate mare de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București, Iași, Timisoara și Oradea. În schimb, sunt 14 județe din România în care nu există niciun spital de psihiatrie, ci doar secții cu număr mic de paturi în spitalele generale: Tulcea, Constanța, Dămbovița, Bacău, Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș Severin, Sălaj, Satu Mare, Bistrița Năsăud.
Multe sancțiuni, puține plângeri la procurori
Conform raportului de control privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, dintre care 48 de amenzi în valoare de circa 144 000 de lei și 67 de avertismente.
Ministrul interimar Pintea zice că nu vrea să dea de lucru procurorilor, așa că nu a trimis nefondat plângeri la parchete: “Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală, aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile, am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!