Spitalul „Dr. Gavril Curteanu” este a doua unitate sanitară cu paturi din Bihor la capitolul datorii. Managerul spitalului, dr. Marilena Crişan, a informat că poate redresa un pic barca spitalului şi a ambulatoriului, dar are nevoie urgent de sprijin de la Primărie, care e de altfel principalul finanţator legal al acestei unităţi.
Doctoriţa a relatat că în fila de buget pe acest an a Consiliului Local nu a fost inclus Spitalul „Dr. Gavril Curteanu” pentru finanţarea investiţiilor, extinderii sau dotării. Dr. Crişan a relatat că la sfârşitul anului trecut spitalul avea 18 miliarde lei vechi datorii. Acestea s-au achitat în primele luni din 2009, dar în 5 august, la preluarea mandatului, dr. Crişan a constatat că unitatea era iar cu datorii în valoare de peste 36 de miliarde lei vechi.
Doctoriţa susţine că anul acesta şi mai ales de când e manager, nu s-au risipit banii în spital: cheltuielile de personal sunt aceleaşi, s-au făcut doar patru angajări care nu încarcă bugetul, cheltuielile cu medicamente au scăzut de la 10,66% în primul semestru din 2008 la 8,61% în 2009, la fel cheltuielile cu materiale sanitare, de la 2,13% la 1,76% şi la reactivi, de la 4,36% la 4,14%.
Se fac economii
Dr. Crişan a declarat că a scăzut numărul consulturilor interdisciplinare şi cazuri care erau trimise la cardiologie CFR se rezolvă la spital, unele cazuri de chirurgie care erau trimise la Cluj se vor rezolva la Oradea, cu ajutorul unui chirurg ce va fi cooptat probabil de la Spitalul Judeţean. Doctoriţa spune că a mai făcut economii la plata transporturilor sanitare, pentru că a renunţat la contractele cu cele două servicii de ambulanţă în favoarea transportului asistat cu maşinile spitalului.
Dr. Crişan susţine că proiectul pilot, prin care Spitalul Curteanu este preluat experimental, pentru un an de Municipalitate, a fost pornit cu bune intenţii dar că acum atârnă ca o piatră de moară fiindcă Ministerul Sănătăţii a lăsat finanţarea pe umerii Consiliului Local. Din această cauză, multe investiţii începute anul trecut în spital au fost stopate şi afectează sănătatea pacienţilor şi a personalului. De pildă, conductele de încălzire au fost schimbate, dar nu au fost racordate la toate secţiile din lipsă de bani. Aşa se face că, pe timp de iarnă, două – trei calorifere merg (pe vechile conducte), restul nu, iar saloanele trebuie încălzite cu radiatoare, la secţiile cu copii grav bolnavi.
Doctoriţa susţine c ă până la finele anului mai poate face o economie de aproximativ 9 miliarde de lei vechi, dar că ar avea nevoie urgent de patru ori 18 miliarde lei vechi pentru a putea finaliza măcar investiţiile începute la reţeaua de încălzire, în secţiile spitalului.
Dr. Claudia Cladovan a declarat că şi în policlinica spitalului se va creşte eficienţa pentru a reduce pierderile, prin stimularea medicilor din spital de a lucra câteva ore în ambulatoriu. Cu toate acestea, intervenţia financiară a Primăriei ar fi cea care ar putea readuce pe linia de plutire unitatea în discuţie.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!