Prin Ordonanța de Urgență nr. 41/2023 se prevedea transferul unităților sanitare din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în subordinea altor ministere și instituții cu rețea sanitară proprie, la cererea acestora. Pe lista celor 15 unități sanitare din rețeaua Ministerului Transporturilor care urmau să fie transferate se află și Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea.
În 2023, Secretariatul General al Guvernului ar fi transmis o circulară prin care primăriile și universitățile din localitățile în care funcționau cele 15 spitale CF erau invitate să transmită cereri privind preluarea respectivelor unități. Ulterior a fost necesară și trimiterea unui dosar, în baza căruia să se poată realiza departajarea dacă existau două sau mai multe cereri pentru același spital. Pentru preluarea Spitalului CF Oradea au fost transmise cereri de preluare din partea Primăriei și a Universității din Oradea.
Situația juridică a clădirii în care funcționează Spitalul CF din Oradea a fost clarificată definitiv abia în decembrie 2024. Construit în 1904, imobilul a fost cumpărat în 1930 de Statul Român de la Sindicatelor Apelor Barcăului, iar ulterior a găzduit o instituție școlară patronată de Congregația Notre Dame de Sion, cu sediul în Galați. În 1950, clădirea a fost naționalizată, iar din 1958, aici funcționează spitalul CF. În 1981 a fost pusă în funcțiune policlinica spitalului, o clădire cu parter și etaj.
În anul 2006, Congregația Notre Dame de Sion din Galați a împuternicit Biserica Greco-Catolică să depună la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților o cerere de retrocedare în natură a imobilului din Oradea în care funcționează Spitalul CF, considerându-se îndreptățită să reintre în posesia clădirii. În 2018, ANRP a respins cererea de retrocedare, ca fiind neeligibilă. Șirul proceselor pentru stabilirea proprietarului imobilului s-a terminat după retragerea acțiunii din instanță de către congregație privind rezoluția ANRP. Ca urmare, clădirea spitalului, conform CF-ului, aparține Statului Român, fiind în administrarea Spitalului CF Oradea.
Actualul manager al spitalului, dr. Mircea Șandor, susține că procesele privind stabilirea proprietarului clădirii au fost mereu o piedică în intențiile privind reabilitarea și modernizarea unității spitalicești. Prevederile legale nu permit investirea de fonduri publice sau atragerea de fonduri nerambursabile în cazul în care situația juridică a imobilului nu este clarificată.
„Am fost practic opriți în accesarea de fonduri care să ne permită dezvoltarea la standardele moderne. Interesul meu ca manager este să asigurăm pacienților condiții și servicii la nivelul de calitate cel mai înalt. Toți cei care lucrăm în acest spital am fost și vom fi mereu în slujba pacienților. Suntem un spital cu 6,5 milioane de lei în cont, avem toate facturile plătite la zi”, ne-a declarat managerul spitalului.
Potrivit informațiilor primite, chiar dacă în exterior nu s-au putut face lucrări de investiții majore, în toate saloanele există parchet. Spitalul dispune de un laborator de analize acreditat RENAR. Printre serviciile medicale prestate se numără cele privind siguranța transporturilor, care se traduce prin evaluarea periodică a șoferilor profesioniști, ceferiștilor, vatmanilor. Spitalul CF din Oradea este printre puținele unități din țară care oferă acest tip de servicii.
Cât privește demersurile întreprinse de Primărie și Universitatea din Oradea pentru a prelua Spitalul CF, după depunerea dosarelor, Secretariatul General al Guvernului a stabilit un punctaj pentru fiecare. Conform datelor Jurnal bihorean, în urma evaluării dosarelor depuse de cele două entități, Universitatea din Oradea a obținut 100 de puncte, iar primăria Oradea 93 de puncte.
Cum ar fi fost firesc, după stabilirea clasamentului, Guvernul ar fi trebuit să emită hotărârea prin care Spitalul CF din Oradea să fie preluat de către Universitate, însă deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat. Conform unor informații pe surse, amânarea hotărârilor de Guvern prin care se transferau 14 din cele 15 unități spitalicești din rețeaua Ministerului Transporturilor, printre care și cel din Oradea, ar fi fost motivată de rațiuni mai degrabă politice decât administrative.
Anul trecut fiind unul cu mai multe tururi de alegeri, s-ar fi considerat că trebuie amânată emiterea actelor normative respective. Deocamdată un singur spital a fost trecut de la Ministerul Transporturilor către Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București: Spitalul CF 2, cu 800 de paturi.
Răspunzând la o întrebare adresată în luna februarie de Jurnal bihorean cu privire la soarta Spitalului CFR, primarul Florin Birta a confirmat că există o cerere depusî de către Primăria Oradea pentru a prelua acel spital, susținând că nu s-ar fi luat încă o decizie definitivă. Însă, potrivit datelor obținute de Jb, câștigătoarea procesului de selecție a fost desemnată Universitatea din Oradea. Rămâne de văzut dacă rezultatele de anul trecut vor mai fi valabile și în acest an.
Trimite articolul
XMai bine demolat si facu un bloc Prima
-
Cel mai tare comentariu!
Parcă se practică!