Au început lucrările de reabilitare energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Oradea, urmând ca si Spitalul Municipal să intre în reabilitare în perioada următoare, transmite Primăria printr-un comunicat de presă. Este unul dintre mega-proiectele cu finanțare europeană, adjudecat de grupul Selina în parteneriat cu alte firme, specializate pe soluții inovative de termoficare.
[eadvert]
Valoarea totală aferentă proiectului reabilitării Spitalului Județean este de peste 37,1 milioane lei iar valoarea contractului privind execuția lucrărilor este de peste 30 milioane lei.
Termenul de execuție a lucrărilor fiind 18 luni din data de 15 iulie 2020. Corpurile vizate sunt Policlinica, construită în anul 1979, cu o arie construită desfășurată de 7.853 mp și suprafață utilă totală de 5.295,25 mp, şi cel al Spitalului, construit tot în anul 1979, cu aria construită desfășurată de 12.450 mp, iar suprafața utilă totală de 9.283,75 mp.
Lucrări
Unul dintre scopurile asumate de proiect este minimizarea pierderilor energetice şi reducerea consumului de energie termică.
Soluția propusă de proiect pentru clădirea de la Municipal este un sistem combinat, care folosește parțial apă geotermală și parțial pompe de căldură. Spitalul Județean urmează să treacă pe pompe de căldură. Sistemul de termoficare municipal, alimentat din CET, va rămâne în rezervă pentru eventualele avarii sau pentru vârfuri de consum.
Conform proiectului pentru reabilitarea energetică a corpurilor de clădire de la Spitalul Județean, se urmărește „reducerea consumului anual de energie primară cu 50% față de consumul inițial, dar și scăderea estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră la 25,86 kg/mp/an după implementarea măsurilor de eficiență energetică”.
Investiția la Județean cuprinde șase componente importante: reabilitarea termică a clădirilor; reabilitarea sistemului de instalații de încălzire și ventilație; reabilitarea sistemului de instalații sanitare; reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrică și iluminat; înlocuirea ascensorului 1 amplasat în corpul C2 și utilizat pentru transportul hranei pacienților din spațiile de cazare; echiparea centralei termice cu echipamente specifice producerii apei calde, încălzirii/răcirii și ventilării.
Executanți
Lucrările sunt efectuate de asocierea:
Drum Asfalt SRL,
Nord Conforest SA,
Trameco SA
Termoline SRL.
Finanțarea lucrărilor se face din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor.
Trimite articolul
XEra mai benefic sa investiti banii pt aparatura si medicamente.
-
Un lucru este sigur, Romania nu duce lipsa de experti la datul cu parerea.
Banii care vin prin fondri europene au directii clare care nu pot fi modificate. In cazul de fata: eficienta energetica, deci nu ai cum sa iei acesti bani si sa-i bagi in aparatura si medicamente.
Oricum pana la urma ambele sunt importante, degeaba ai aparatura intr-o cladire ineficienta sau neconforma cu standarde moderne.
Varianta cu pompe de caldura ar trebui extinsa in totalitate in Oradea, este varianta cea mai rentabila dintre toate. Exemplul in acest sens este Beius care foloseste aceasta varianta.
-
Mda, ce functioneaza pentru Beius sigur se va putea aplica si la Oradea, sigur.
De ce spitalul poate trece la altfel de energie termica si populatie este tinuta captiva la sistemul de termoficare a cet-lui?!?
-
Mai bine spus, o intrebare prosteasca.