Potrivit informaţiilor primite, CAS Bihor ar urma să fie dat în judecată pentru încălcarea regulilor contractuale care riscă să bage în faliment spitalele orădene: Spitalul JudeteanOradea, Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Neuropsihiatrie şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie.
Ilegal
Motivul: reducerea considerată ilegală a procentului din bugetul stabilit anterior tot de către CAS Bihor. Săptămâna trecută, Jurnal bihorean a informat că la începutul anului în curs, CAS Bihor a semnat contracte cu spitalele prin care se obliga să le plătească doar 75% din serviciile prestate. Din start anul a început cu un minus mare pentru spitale, care au fost nevoite să acorde asistenţă medicală gratuit, pentru 25% dintre pacienţi.
La contractul semnat la începutul de an au urmat acte adiţionale pe baza cărora se făceau plăţile de la CAS Bihor către spitalele bihorene. Recent, când urma să se semneze un alt act adiţional aferent lunilor septembrie, octombrie şi noiembrie, managerii de spitale au văzut pe hârtii că procentul li s-a redus retroactiv, deci ilegal, până la 50 – 65%.Salariile pe lunile septembrie şi octombrie erau deja date, furnizorii fuseseră amânaţi la plăţi, iar managerii urmau în această situaţie să jumătate din salarii. Urmarea ar fi fost că în ianuarie – februarie 2011, să nu mai poată fi plătiţi aproape deloc nici salariaţii şi nici furnizorii.
La judecată!
Viceprimarul Gheorghe Carp s-a deplasat la Bucureşti în încercarea asiduă de a rezolva problema favorabil angajaţilor din spitale şi mai ales pacienţilor. Între timp, s-a decis la majoritatea spitalelor ca din puţinii bani să se dea salariile, fără a se plăti din nou furnizorii care aprovizionează unităţile cu medicamente şi materiale sanitare.
Acum, pentru că CAS Bihor şi probabil şi CNAS Bihor nu cedează şi ridică procentul pentru spitale, s-a ridicat ipoteza intentării unui proces CAS-ului.
În Bihor, gestul este deja vu. În urmă cu circa un an, Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea s-a aflat într-o situaţie similară şi a atacat în instanţă reducerea bugetului alocat de CAS. În timpul procesului, inspectorii CAS Bihor ar fi venit cu rugăminţi la spital să retragă plângerea, oferind în schimb anularea deciziei de reducere a procentului către spital. Unitatea în discuţie a câştigat astfel drepturile legale ce i se cuveneau.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!