Situaţie dramatică în Bihor: reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Bihor nu vor să plătească serviciile medicale prestate în cele cinci spitale orădene în lunile septembrie, octombrie şi decembrie mai mult de 50% din suma stabilită prin contract la începutul anului în curs. Directorii adjuncţi ai CAS Bihor i-ar fi somat pe şefii de spitale să semneze acte adiţionale prin care să mintă şi să spună că au lucrat doar pe jumătate în cele trei luni.
Primarul Ilie Bolojan l-a însărcinat pe viceprimarul Gheorghe Carp care a început să poarte negocieri dure cu reprezentanţii CAS Bihor şi cer remedierea problemei la Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări. Şi pentru că primarul şi viceprimarul nu vor ca salariaţii din spitale să ia leafă pe jumătate, au sugerat managerilor de spitale să nu semneze actele ce li s-au pus sub nas la CAS şi să întârzie cu circa cinci zile plata salariilor până se va rezolva situaţia în Capitală şi oamenii îşi vor primi salariile întregi. În caz contrar, ar urma din ianuarie încolo măsuri extreme şi de nedorit pentru angajaţii din spitale şi pacienţi (şomajul tehnic).
Decizia de neacordare a drepturilor din buget către spitale nu ar aparţine directorului CAS Bihor, Varga Ludovic, care tocmai se află în recuperare după ce a suferit un transplant de ficat. Artizanii ar fi fosta manageriţă Maria Sferdean şi colega ei, Dorca. Împreună ar fi decis să nu dea bani decât pe jumătate pentru serviciile deja făcute în perioada septembrie, octombrie şi noiembrie la cele cinci spitale din Oradea: Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu, Maternitatea, Pneumoftiziologia, Neuropsihiatria şi Judeţeanul.
Cu stângul
Situaţia spitalelor orădene este critică de la începutul anului fiindcă CAS a avut buget pentru servicii medicale către spitale doar pe primele trei luni. Apoi s-a mers pe acte adiţionale şi au fost plătite doar 75% din serviciile medicale. Acum, cele două şefe de la CAS ar urma să comită şi o ilegalitate, spun surse medicale pentru faptul că nu pot aplica o regulă nouă retroactiv.
Cuţitul la os a ajuns abia acum la spitale fiindcă în lunile trecute, din procentul de 75% au fost plătite salariile, dar au tot fost amânaţi unii furnizori. Dacă s-ar fi acceptat reducerea ar însemna că şi salariaţii ar urma să îşi ia doar jumătate din bani, dar nici furnizorii nu ar primi mai mult. Or mai mulţi reprezentanţi medicali estimează că aceştia ar urma prin februarie, când se vor împlini şase luni de neprimire a banilor, să blocheze aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare.
Iar o a treia ilegalitate propusă de reprezentantele CAS, este, în opinia surselor medicale, şi promisiunea că pentru luna decembrie se va da, în contul anului 2011, un procent de 75%, ceea ce este ilegal întrucât lipseşte hotărârea de guvern care ar permite acest lucru.
Speranţa este acum în reprezentanţii Primăriei care aşteaptă din Capitală reglementări pentru rezolvarea situaţiei din Oradea, cu scopul final de acordare a sumelor aferente serviciilor medicale prestate, integral.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!