„Campanie electorală!” Aşa defineşte senatorul Cseke Attila procesul de redeschidere a unităţilor medicale pe care el a pus lacăt în mandatul de ministru al sănătăţii. Acesta nu riscă, însă, să dea un pronostic referitor la termenul de funcţionare a unităţilor redeschise.
UDMR-istul îşi susţine proiectul de reducere a numărului de spitale, abandonat după instalarea USL la putere, argumentând că „e, în continuare, nevoie, de concentrarea de resurse umane şi materiale” la nivel regional. „Acum, în România, un sfert din spitalele judeţene de urgenţă nu pot trata un infarct miocardic acut şi jumătate nu pot trata un un bolnav în comă, după AVC”, spune fostul ministru al sănătăţii.
Acesta laudă, în schimb, continuarea proiectului referitor la unităţile de primire urgenţe (UPU). „În ultimii doi ani a explodat infrastructura UPU. Cinci UPU sunt construite la Constanţa, Târgu Mureş, Bucureşti, Satu Mare şi una va fi gata la Floreasca, Bucureşti. Acest program trebuie continuat indiferent că l-a început Cseke sau altcineva”, crede senatorul.
Şi alţii
Acesta a ţinut să-şi spună punctul de vedere şi referitor la două scandaluri expuse de media naţională, iscate de două decese în faţa uşilor închise ale unor spitale din ţară. În opinia sa, pacienţii nu aveau ce căuta la acele spitale, pentru că acestea nu aveau competenţe în a trata afecţiunile cu care s-au prezentat aceştia.
Cseke zice că, închizând spitalele, a făcut ceea ce miniştri dinaintea sa doar promiteau. „Bartoş a avut, în 2003, iniţiativa de a închide 100 de spitale. A fost schimbat. Nicolaescu a avut şi el tendinţe spre asta. Bazac a spus că trebuie să rămână 100 de spitale şi că trebuie închise 200. Din toate palierele au venit semnale că trebuie făcut ceva în această direcţie”, consideră senatorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!