„Problema nu e să punem noi un director sau altul. Trebuie să existe o responsabilitate. Trebuie să existe acţionari care să tragă la răspundere managerii acestor spitale. Dacă Ministerul vrea să ţină spitalele, să le ţină! Descentralizarea e mersul firesc al lucrurilor. Problema e însă cu pârghiile”, ne spune primarul Ilie Bolojan, nemulţumit de felul în care e tratată problema descentralizării de la Bucureşti. La scurtă vreme de la preluarea gestiunii spitalelor din oraş, edilul-şef al Oradiei se trezeşte că CNAS nu mai e în stare să asigure plata personalului sanitar, însă, în acelaşi timp, managerul propus de Consiliul Local e invalidat de o decizie contrară a Ministerului Sănătăţii!
Oradea şi Bucureşti au fost cele două oraşe-pilot în care s-a testat oportunitatea preluării unităţilor sanitare de către autorităţile locale. De la 1 ianuarie 2010, această măsură va fi aplicată în toată ţara. Rămâne de văzut însă dacă va fi o descentralizare sănătoasă sau vom asista în continuare la ambiguităţi.
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, e hotărât ca de la anul să taie în carne vie în sistemul sanitar orădean. Până la sfârşitul anului managerii celor patru spitale din Oradea care au trecut în administrarea Primăriei – Spitalul Dr. Gavril Curteanu, Spitalul TBC, Maternitatea şi Spitalul de Neuropsihiatrie – vor putea demonstra că ştiu să chivernisească şi puţinul pe care îl au. Sau nu!
În ideea celor comunicate marţi către mass-media, primarul a avut zilele trecute o întâlnire cu managerii spitalelor, în cursul căreia i-a avertizat să menţină cheltuielile în limitele veniturilor şi să asigure condiţii decente pentru pacienţi.
Banii nu-s!
Cum Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat pentru prima dată că nu mai are fonduri de la jumătatea acestei luni pentru spitale, edilul-şef al oraşului i-a solicitat prefectului Gavrilă Ghilea să ceară la Guvern suplimentarea fondurilor pentru spitale, pentru următoarele luni ale anului. „Nu vreau ca la începutul anului următor să preluăm nişte muribunzi”, a explicat Bolojan. Apelul făcut de primarul Oradiei vine după semnalarea unor situaţii de criză în diverse judeţe ale ţării în care asociaţii ale bolnavilor cronici anunţau că au rămas fără medicamente, pentru rezolvarea cărora „ministerul Sănătăţii nu face nimic”, spune primarul.
„I-am informat, în paralel, pe liderii PD-L şi PSD să-i responsabilizeze pe managerii spitalelor puşi ei. Dacă au preferinţe pentru anumite persoane la cârma spitalelor, să o mărturisească public şi să îi susţină”, a declarat Ilie Bolojan.
În judeţul Bihor, toate cele patru spitale trecute în administraţia locală, au datorii cu scandenţele depăşite, cele mai mari înregistrându-se la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” care, potrivit viceprimarului Gheorghe Carp, se află în starea cea mai critică. Cheltuielile au crescut cu 30-40% la medicamente şi materiale sanitare, în primele şapte luni ale anului. Bolojan s-a arătat contrariat de faptul că în timp ce la Primărie pentru reducerea cheltuielilor s-au făcut reduceri de personal la unele spitale s-au oferit suplimente, chipurile pentru stabilitate!
Sub lupa primarului
Având în vedere că un spital cheltuieşte foarte mult pe transportul şi investigaţiile bolnavilor în alte unităţi, printre măsurile pe care municipalitatea vrea să le ia pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar este înfiinţarea de laboratoare specializate pe anumite investigaţii astfel încât să nu se arunce banii pe fereastră. Din anul următor bugetul pentru spitale va fi cuprins în capitol separat. Conducerea administraţiei locale a cerut furnizarea datelor de la spitale de două ori pe lună, pentru identificarea din timp a celor cu orientarea proastă a banilor.
„Guvernul a ajuns abia acum la poziţia din urmă cu şapte luni a administraţiei locale. Dacă s-ar fi mers de atunci pe parteneriate publice-private şi pe unificarea spitalelor, nu s-ar mai fi ajuns la dengringolada de acum”, este de părere Gheorghe Carp.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!