Un spital de boli cronice cu facilităţi pentru îngrijirea vârstnicilor ar putea fi construit în zona străzii Ceyrat, printr-un parteneriat public-privat. Executivul scoate la licitaţie 10.000 de mp de teren, vizavi de Cimitir, pentru aşa numitul „Aşezământ pentru persoane vârstnice şi cazuri care necesită îngrijiri speciale (paliative şi Alzheimer)”.
„Local, deficitul de unități medicale specializate pe îngrijirea vârstnicilor este tot mai mare, pentru că nu am reuşit, la nivel public, să rezolvăm problema asta”, spune viceprimarul Ovidiu Mureşan.
Zece locuri
Edilul zice că demersul se justifică prin creșterea numărului de persoane vârstnice care nu se pot îngriji singure şi prin deficitul de servicii tip hospice. „Pentru a veni în ajutorul acestor persoane respectiv familiile lor, se intenționează realizarea unui așezemânt unde persoanele vârstnice vor primi servicii sociale pentru persoane vârstnice, sănătate, recuperare, îngrijire paliativă și boli cronice”, informează Municipalitatea printr-un comunicat de presă.
Mureşan recunoaşte, însă, doar cu jumătate de gură, că aşa zisul aşezământ este, de fapt, o afacere medicală privată care va funcţiona după toate regulile de profitabilitate ale unei afaceri, şi nu o unitate de asistenţă socială. Edilul a refuzat să spună de unde a primit Primăria solicitarea pentru terenul în cauză, dar surse apropiate acestei teme spun că ar fi vorba de un demers al firmei Clinica Medicală Medhotel SRL.
Mureşan zice că acordul de concesionare a terenului se va da cu condiţia ca zece dintre locurile atribuite în viitorul spital să fie oferite pacienţilor aleşi pe criteriu social de Primărie, prin Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO). Nici pentru acestea, întreţinerea şi tratamentul nu vor fi gratuite, ci la jumătate de preţ faţă de tarifele practicate pentru ceilalţi.
Mai degrabă social
Concesiunea a stârnit discuţii şi în plenul şedinţei Consiliului Local de ieri. Consilierii UDMR insistă că ar fi mai benefic pentru oraş ca executivul local să intervină în stabilirea tarifelor practicate în acest spital privat decât să primească cele zece locuri. „Aş propune mai degrabă un cost mai mic pe pat”, a propus Huszar Istvan, la care primarul Ilie Bolojan i-a răspuns, în manieră liberală, că preferă să lase stabilirea tarifelor în seama pieţii libere.
3 milioane de euro
Investiţia în această struţo-cămilă profitabilă-socială este estimată la trei milioane de euro, mai spune vicele. Terenul se va concesiona pe 49 de ani, la preţul de 6 lei/mp/an. Suprafaţa minimă a construcţiei este de 2.000 mp iar numărul minim de paturi este de 60. Unitatea va funcţiona atât în regim de spital, cât şi ambulator.
Firma trebuie să aibă o experienţă minimă de trei ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!