Faţă de anul trecut, la Spitalul Clinic Judeţean Oradea s-a redus în ianuarie cu 8% numărul de paturi şi cu 10% cel al internărilor. Procentele au fost făcute ieri publice de viceprimarul Gheorghe Carp, medic de profesie şi fost manager al Spitalului Municipal Oradea.
„Degeaba ne eficientizăm activitatea şi ne reducem cheltuielile cu 10% dacă CAS ne taie 20% din finanţare. Cei care au făcut reformă sunt sancţionaţi acum de CAS. Sistemul spitalicesc din Oradea are personal medical calificat şi aparatură bună, sistemul este dar el nu poate funcţiona corespunzător dacă este în aşa fel subfinanţat”, a apreciat ieri Gheorghe Carp. În schimb, viceprimarul a arătat că există cel puţin un spital în judeţ pentru care CAS Bihor nu a redus din fonduri.
„Ştiu în judeţ un spital care primeşte fonduri la fel ca anul trecut, deşi a reuşit să nu reducă numărul de paturi, iar 90% din cheltuielile pe care le face sunt cheltuieli de personal. Nu vreau să nominalizez spitalul în cauză, fiindcă nu suntem noi responsabilii pentru el”, a mai spus Carp.
Conducerile spitalelor din Oradea au mai acuzat şi în luna decembrie alocările de fonduri de la CAS Bihor pentru activitatea medicală din anul trecut. A doua zi, inspectorii CAS Bihor au remis un comunicat prin care susţineau că au lucrat corect şi că, printre altele, „CAS Bihor este o instituţie publică (fără autonomie financiară) a cărei activitate este impusă şi condiţionată de dispoziţii legale şi nici o cheltuială din fondurile publice nu poate fi angajată, ordonanţată şi plătită dacă nu este aprobată potrivit legii şi nu are prevederi bugetare”. Însă doar după două zile, CAS Bihor a suplimentat fondurile pentru spitalele orădene la intervenţia ministrului Cseke Attila.
Ministru darnic la Marghita
În această idee, mai notăm o declaraţie a ministrului Sănătăţii, dată tot în decembrie, la inaugurarea unei investiţii publice de şase milioane de lei în Spitalul din Marghita. Atunci, Cseke Attila, originar din Marghita, a mărturisit că atunci când managerul Bradacs Aliz a cerut sprijin, acesta a fost condiţionat de cheltuirea fondurilor până la ultimul leu. „Spun asta fiindcă vor fi şi autorităţi care nu sunt în stare să cheltuie banii. Şi afirm că acestea vor fi pe lista mea neagră. Nu este cazul judeţului Bihor”, declara atunci ministrul bihorean al Sănătăţii.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!