Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea a 100 de ani de la naşterea marelui matematician şi pionier al informaticii, Grigore C. Moisil (1906-1973), şi 65 de ani de la naşterea discipolului său, orădeanul Gheoghe S. Nadiu (1941-1998).
În sufletul tinerilor
Gazda evenimentului a fost conducerea Universităţii Agora, iar printre participanţi s-au numărat zeci de cadre didactice universitare şi studenţi. „Dorim să-i dăm acestei sărbători o tentă culturală, o dimensiune profund umană, care era o caracteristică definitorie a lui Moisil în tot ceea ce făcea. Dorim să ajungem la mintea şi sufletul tinerilor, elevilor, studenţilor şi a celor care ştiu prea puţine lucruri despre moştenirea intelectuală şi spirituală pe care ne-a lăsat-o Moisil”, a precizat rectorul Universităţii Agora, Mişu Jan Manolescu.
Manifestarea s-a consumat în prezenţa a doi invitaţi de onoare: academicianul Solomon Marcus şi prof. dr. Ioana Moisil, nepoata lui Grigore C. Moisil. Pentru că simpozionul a avut ca subiect central omul Grigore Moisil, Solomon Marcus le-a prezentat celor prezenţi secvenţe din viaţa omagiatului, plecând de la tema „Grigore C. Moisil, un reper în ştiinţă, în cultură, în educaţie şi în viaţă”. Universitatea Agora a mai dedicat centenarului Grigore Moisil manifestarea ştiinţifică „ICCCC 2006 – Internaţional Conference on Computers, Communications and Control”, desfăşurată în perioada 1-3 iunie 2006, la Baile Felix.
Ioana Iuhas
Citiți principiile noastre de moderare aici!