Transilvania Film anunță premieră de gală la Oradea a documentarului „Spioni de ocazie”, în regia Oanei Bujgoi Giurgiu. Bazat pe fapte și mărturii reale, filmul recreează povestea unor acțiuni de spionaj neobișnuite, care au marcat definitiv desfășurarea Celui de-al Doilea Război Mondial: recrutarea unor tineri sioniști din Palestina, trimiși înapoi în țările lor de origine din Europa de Est, inclusiv în România, pentru a obține informații despre germani. Aceștia sunt spionii de ocazie.
Documentarul a avut premiera la TIFF 2021 și a obținut Mențiunea Specială a Juriului în cadrul Competiției Românești la Astra Film Festival Sibiu 2021. „Spioni de ocazie” a intrat în cinema pe 29 aprilie, inclusiv la Cinema Palace Oradea. Filmul a făcut parte din selecția Festivalului Cine Fest Miskolc (Ungaria) 2021 și a New Jersey Jewish Film Festival 2022.
Din distribuția filmului fac parte actorii: Paul Ipate, Daniel Achim, Ioan Paraschiv, Mihai Niță, George Bîrsan, alături de mulți actori neprofesioniști. Printre cei care dau voce personajelor sunt Istvan Teglas, Ionuț Grama sau Radu Bânzaru. Montajul îi aparține Letiției Ștefănescu, imaginea lui Alex Gâlmeanu (foto) și Mihai Tănase (video), sound design-ul lui Sebastian Zsemlye, iar muzica originală este compusă de Matei Stratan. Filmările au avut loc în România, Israel și Slovacia.
Sâmbătă, 7 mai, la Filarmonica de Stat Oradea, de la ora 19:00, filmul va fi proiectat în prezența regizoarei Oana Bujgoi Giurgiu, care va sta de vorbă cu publicul.
„Comunitățile evreiești nu uită, își păstrează amintirile și le transmit peste generații. E ceva ce mă fascinează, în cultura noastră facem asta mai puțin. Povestea din film pleacă de la o secvență din primul meu film, Aliyah DaDa, la care a trebuit să renunț. Era o poveste de spionaj din anii de după război. Am urmat acest fir și am descoperit o istorie puțin știută. Interesant este că acea secvență nu și-a găsit loc nici în acest film. Am petrecut foarte mult timp pentru documentare și pentru a da de urma poveștilor spionilor de ocazie. Istoriile lor personale trebuiau plasate în contextul global și lipsa imaginilor de arhivă m-a condus și de această dată către un artificiu de imagine. Am hotărât să spun poveștile lor cu suite de fotografii. Imaginea este alb-negru, dă o notă de autenticitate filmului, amestecând planul real cu cel ficțional. Spioni de ocazie nu e doar filmul meu, e al unei întregi echipe de artiști incredibili care m-au ajutat să spun povestea în felul acesta”, declară Oana Giurgiu.
Biletele pentru eveniment au fost puse în vânzare online, pe bilete.ro.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!