Cei 18.000 de studenţi ai Universităţii din Oradea au început, luni, cursurile noului an universitar. Precum profesorii şi colegii lor din anii mai mari, la fel şi „bobocii” au păşit pragul instituţiei de învăţământ superior cu timiditate, dar plini de speranţă şi optimism.
Festivitatea de început de an a avut loc în sala polivalentă a Universităţii din Oradea. La ea au luat parte prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, viceprimarul Florin Birta. Cuvântul de bun venit a fost rostit de rectorul Constantin Bungău, care i-a îndemnat pe studenţi să se bucure de anii de studenţie, care sunt cei mai frumoşi din viaţă şi care ar trebui să fie extrem de productivi în formarea profesională a tinerilor.
„Suntem la inaugurarea unui nou an academic şi consider că este momentul perfect pentru a elogia cu mândrie succesele universităţii şi ale fiecăruia dintre dumneavoastră. În același timp, doresc să privim spre anul care vine cu încredere. Pornim de la faptul incontestabil că oferta educaţională a Universităţii din Oradea este foarte bogată. Suntem printre puţinele universităţi din ţară care reunesc domenii atât de diferite, precum artele şi medicina, ingineria şi ştiintele sociale, sportul şi ştiinţele exacte. Formăm, deci, specialişti pentru economia cu valoare adăugată mare, dar şi pentru servicii sociale, medicale, educaţionale sau în domeniul cultural. Pasiunea sau ambiţia oricărui tânăr îşi poate găsi locul şi se poate materializa într-o carieră de succes, învăţând la Universitatea din Oradea, în cadrul programelor sale de studii”, şi-a început rectorul Bungău discursul.
Nobile idealuri
Potrivit rectorului, Universitatea din Oradea este într-o continuă dezvoltare şi, în fiecare an, îşi întăreşte statutul de instituţie apreciată şi recunoscută la nivel naţional şi internaţional.
„În ultimii ani, Universitatea din Oradea a răspuns schimbărilor (nu puţine la număr) care au apărut în politica naţional-educaţională, a modificărilor demografice şi a cerinţelor economiei de piaţă, a nevoilor locale şi regionale şi, nu în ultimul rând, a noilor tehnologii”, a mai arătat Bungău.
La Universitatea din Oradea învață anul acesta aproximativ 14.000 de studenţi la licenţă, masterat şi doctorat. Dintr-un total de 4.421 de studenţi în anul I, 2.904 de studenţi sunt înscrişi la licenţă, 141 la studiile de masterat şi 103 la doctorat.
Împreună cu studenţii de la rezidenţiat, cursuri postuniversitare şi pedagogice, la Universitatea din Oradea sunt înmatriculați aproape 18.000 de studenţi.
„Este o cifră care ne poziţionează în primele 10 universităţi, la nivel naţional”, a arătat Bungău.
Întorcându-se apoi spre studenţi, acesta le-a recomandat să profite de studenţie cu înţelepciune, subliniind că este extrem de important să înveţe continuu pentru a dobândi standarde înalte de calitate în tot ceea ce vor întreprinde în viitor.
„Fiecare generaţie îşi are rolul ei şi, dragi boboci, ne vom strădui să găsiţi un sprijin în noi, dascălii, şi în colegii voştri mai mari. Păşiţi într-o etapă nouă, în care provocările şi responsabilităţile cresc, ceea ce este în măsură să vă facă mai puternici şi mai încrezători, mai pregătiţi pentru viaţă. La vârsta voastră se formează marile caractere, se conturează nobilele idealuri şi aspiraţii, care trebuie să devină realitate prin studiu şi printr-o voinţă puternică. Depinde de voi să reuşiţi în viaţă!”, a mai spus rectorul.
Milostivire creştină
Sfaturi calde au primit şi studenţii de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Departamentului Oradea al Universităţii Babeş-Bolyai, de la PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, şi de la prof. Ionuţ Popescu, directorul de departament.
Legându-se de evanghelia zilei, episcopul i-a îndemnat pe studenţi să aplice un principiu creştin, cel al milostivirii divine, pentru că – a subliniat Bercea – una dintre faptele milostivirii creştine este a învăţa. În final, Ionuţ Popescu şi-a îndemnat colegii să le arate tinerilor că studiul poate fi atractiv, iar studenților le-a sugerat să se apropie de studiu cu bucurie şi să nu transforme învăţatul doar într-un efort de depozitare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!