Doctorii de familie bihoreni transmit că nemulţumirea lor cea mai mare nu este legată de inversarea modului de plată ci de subfinanţare. Dacă până acum medicii de familie erau obligaţi să aibă cât de mulţi pacienţi înscrişi pe liste, acum vor fi obligaţi să presteze mai multe servicii şi nu să aibă neapărat foarte mulţi asiguraţi în grijă. Numai că problema doctorilor de familie nu este procentul inversat al numărului de asiguraţi şi al serviciilor prestate ci a banilor alaocaţi fiecărui cabinet.
Dr. Monica Vaida, reprezentanta medicilor de familie din Bihor, a detaliat pentru Jurnal bihorean că potrivit noilor norme, bugetul pe fiecare cabinet de medicină primară e mai mic cu 25% faţă de anul trecut. Doctorii de familie nu vor decât să se aprobe bugetul de altfel acceptat de Parlament.
Se închid cabinete
Medicii noştri spun că de luni de zile Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a refuzat dialogul cu medicii de familie. Speranţa doctorilor din medicina primară se îndreaptă spre bihoreanul Cseke Attila. Ministrul a declarat miercuri seară, la un post de televiziune centrală că e dispus la discuţii cu medicii de familie.
În ultimii doi ani, din sistemul medical de stat din Bihor au plecat circa 500 de medici, 100 dintre ei fiind medici de familie. „Din moment ce nu mai pot susţine un cabinet, unii dintre noi le închid şi pleacă”, a spus dr. Vaida.
În plus, un medic de familie nu are salariu fix şi mulţi dintre ei ajung la final de lună fără un sfanţ în buzunare. Un doctor de medicină primară primeşte un buget pe cabinet, între 4.500 – 7.000 lei lunar, funcţie de suprafaţa cabinetului, dotare, pacienţi, servicii prestate, angajaţi. Din acest cuantum, la finalul lunii, în buzunarul medicul de familie mai rămân, dacă rămân, între 1.000 lei şi 2.500 lei, a precizat dr. Vaida.
Formă fără fond
Joi dimineaţă, Casa de Asigurări Bihor a transmis că se amână cu o lună de zile semnarea noului contract cadru cu medicii de familie, dar doctorii sunt chemaţi să semneze acte adiţionale la contractele de anul trecut pentru munca ce o depun în luna în curs. Numai că actele adiţionale sunt corelate cu actualele prevederi ce vor apărea în contractul cadru pe 2011 şi 2012. Cu alte cuvinte, e o schimbare de formă, nu şi de fond, care nu oferă nimic bun medicilor de familie.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!