Pierd 1,5 lei/kg de carne comercializată. Şi sunt speriaţi că-i paşte falimentul. Vor măsuri urgente de protecţie şi susţinere a producţiei autohtone a cărnii de porc. Patronatele din domeniu reclamă pierderi semnificative ca urmare a importurilor masive din Germania- anul trecut, 33% din carnea adusă din terţe ţări în România a fost din Germania, şi ca urmare a crizei cu care se confruntă piaţa cărnii de porc la nivel european. Crescătorii de porci spun că vor pierde 100 de milioane de lei în următoarele trei luni dacă preţul cărnii nu creşte.Aceasta, în timp ce reclamă faptul că producătorii de carne de porc din Europa beneficiază de „subvenţii ascunse”.
„Asistăm la o scădere drastică a preţului la carnea de porc de la 5,2-5,4 lei la 4,8 lei. Aceasta pe fondul unei crize de supraproducţie, când producătorii încearcă să vândă tot ca să scape de marfă. Germania a pierdut pieţele tradiţionale de export din Asia: Japonia, China, Thailanda. Şi câştigă masiv pieţe din Europa. Piaţa din România e invadată de carne de porc din Germania.Tot ceea ce putem spera este să trecem peste acest şoc”, spune Iosif Pazuric, director general la Nutrientul Palota.
Ce cer producătorii?
Acordarea unor compensaţii din bugetul naţional sau din fondul de intervenţie al Uniunii Europene pentru pierderile provocate fermierilor de căderea pieţei, elaborarea unui act normativ care să prevadă obligativitatea de a informa consumatorii prin afişarea în magazine a ţării de origine a cărnii de porc şi activarea sprijinului financiar european pentru stocarea unor cantităţi de carne de porc, măsură de care fermierii români nu pot beneficia pentru că nu au dreptul să exporte carne sunt soluţiile cerute de producători.
„Este exlus să exportăm, deoarece, piaţa de consum internă este acoperită doar în proporţie de 40% din producţia internă. Desigur, că în principiu noi subcriem la toate măsurile care duc la scăderea pierderilor, dar mecanismele de prin care acestea se realizează sunt foarte complicate. Astfel că până funcţionează astfel de mecanisme, piaţa se reglează de la sine”, spune Iosif Pazuric.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!