Spectaculoasele săli de spectacol din Palatul Vulturul Negru (VN), impunătoarea clădire a CN Mihai Eminescu sau clădirea Primăriei, pur şi simplu, ar putea face obiectul unor proiecte cu finanţare europeană. Asta după ce, în anii din urmă, toate demersurile de reabilitare a acestor obective în pe bani europeni a fost respinsă în baza unor limitări de ordin legal.
Consiliul local a aprobat luni, costul estimativ al reabilitării sălilor din VN – 4,2 milioane euro, fără TVA, tocmai în ideea promovării unui proiect.
„Acum, Guvernul e disperat ca nu are absorbţie corespunzătoare. Se întrevede această variantă, a proiectelor retrospective. Astfel, dacă ai contract de execuție încheiat până în vară, poţi primi deocontarea lucrărilor plus un avans de 30%”, ne-a declarat viceprimarul Mircea Mălan.
Conform acestuia, Guvernul lucrează acum, atât la întocmirea unei noi axe de finanţare cât şi la modificarea legislaţiei care, până acum, îngrădea accesul unor imobile la proiecte.
Primăria lucrează la un portofoliu de proiecte care ar putea fi finanţate chiar dacă până acum au fost respinse de evaluatori.
Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului „Reabilitarea ansamblului cultural Vulturul Negru – Oradea”, în contul căruia s-ar putea reface spectaculoasele săli de spectacol din incinta palatului.
Proiectul a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare pe ultima sută de metri, dar a trecut de plen cu unanimitate de voturi.
Costul investiţiei este estimat la peste 5 milioane de euro cu TVA, cu termen de execuţie de 6 luni pentru proiectare, respectiv 18 luni pentru execuţia lucrărilor.
Graba cu care s-a introdus proiectul de hotărâre pe ordinea de zi ţine de intenţia Primăriei de a fi între primii care depun cereri de finanţare, în condiţiile în care axa de finanţare este acum abia în facere la Guvern.
„În prezent nu există axă dedicată pentru acest tip de proiect. În axa pe monumente nu se califica, pentru că nu era un imobil de sine stătător, ci e vorba de niște săli care fac parte din ansamblul Vulturul Negru. Din acest motiv, înainte, cei din minister au apreciat că nu e eligibil. Aşa au interpretat ei restricţiile. Acum se lucrează la condiţiile de eligibilitate ale unei axe care se înfiinţează acum. Noi ne grăbim să avem toată documentaţia, ca să avem cât mai multe șanse”, ne-a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Pe această nouă axă ar putea intra Cazarma Husarilor, clădirea Colegiului „Mihai Eminescu”, bastioanele Cetăţii sau chiar clădirea Primăriei. Până acum, unele dintre aceste proiecte au fost respinse pe motiv că în ele se desfășoară activitaţi publice.
Mălan spune că se lucrează la înlăturarea acestei norme restrictive şi, cu asta, s-ar da liber la proiectele ţinute în rezervă de Primăria Oradea.
„Acum, Guvernul e disperat că nu are absorbţie corespunzătoare. Se întrevede această variantă, a proiectelor retrospective. Astfel, dacă ai contract de execuție încheiat până în vară, poţi primi decontarea lucrărilor, plus un avans de 30%”, susţine viceprimarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!