Declarația ministrului se referă la pesta porcina și vine ca răspuns la o întrebare a președintelui Grupului Nutrientul, Iosif Pazuric. „Sper să scoatem țara din această nenorocire la care lumea nu are răspuns din perspectiva unui leac sau a unui vaccin cu care să combată pesta”, a spus ministrul. Petru Daea a întârziat un minut la întâlnirea cu fermierii și și-a cerut scuze, după care a spus că acesta este scopul întâlnirii cu ei, să le asculte problemele. Și acestea au început să curgă: de la pagubele provocate de animalele sălbatice, la amenajamentele pastorale, investițiile în abatoare ori parteneriatul dintre Ministerul Educației și cel al Agriculturii privind liceele agricole, cu toate au așteptat soluții și răspunsuri de la șeful Agriculturii. Dan Corbuț, de la Agroind Cauceu, a vorbit atât din perspective pasiunii pentru vânat pe care o are, cât și din perspectiva fermierului care cultivă sute de ha de teren în Bihor.
„Cum este posibil ca aceste comisii care se organizează în momentul constatării pagubelor produse de animale să nu recunoască pagubele chiar dacă toate actele le dovedesc și cum este posibil ca aceste pagube să nu se plătească? Nouă ni se spune să ne păzim culturile, dar nu avem cum”, a spus Dan Corbuț. Acesta a cerut apoi sprijinul ministrului pentru a convinge oamenii care au suprafețe mici de teren să le arendeze, să le comaseze, subliniind că „Bihorul e un județ atipic din punct de vedere al proprietății, proprietățile fiind împărțite în parcele și parceluțe.”
„Și dacă s-ar putea ca cei din programul Tânărul fermier, cei care fac proiecte, să nu trebuiască să facă dovada proprietății în mijlocul culturii mele. Intră și fac 2 ha de dovleci în mijlocul culturii de grâu și ne infestează culturile de floare, de grâu. ..Sunt zone fără irigații, deși aici au fost zone irigate, dar stațiile de pompare construite pe barajele de acumulare sunt ale nimănui. Să ni se dea în folosință…Oierii…Sunt atâtea oi în Bihor că nu cred că are atâtea Sibiul și Brașovul. Pasc turmele pe culturile de grâu. Cultura mare are foarte mult de suferit din această cauză”, a spus Dan Corbuț, care a mai adăugat că totodată trebuie să-și păzească culturile din cauza pășunatului ilegal.
Iosif Pazuric de la Nutrientul a subliniat că este nevoie de reglementare în domeniul creșterii suinelor după ce ordinul de ministru a fost retras. „Acest ordin, bun sau rău, stabilea niște reguli și e nevoie de reglementare fiindcă sunt riscuri eneorme pentru toți crescătorii”. Iosif Pazuric a cerut ministrului să studieze posibilitatea de a fi acordate ajutoare de stat, excluse acum în domeniul investițiilor în agricultură și în industria alimentară, pentru că o investiție într-un abator se ridică la 7-8 milioane de euro. Un alt fermier l-a felicitat pe ministru pentru probele de semințe și a cerut să se facă controale și la pesticide fiindcă „am avut un atac puternic la cultură și aveam senzația că stropim cu apă”. Totodată, fermierul a cerut ca ministrul să nu agreeze trendul dat de Bruxelles de a scoate din uz pesticidele ieftine. Reprezentantul Asociației Pășunilor și Pădurilor din Bihor a vrut să afle dacă amenajamentele pastorale făcute de privați sunt valabile. Acesta a cerut deschiderea unei noi sesiuni, în toamnă, pentru fermierii eligibili care ar putea obține subvenții pentru păduri.
Dragoș Gligor, fermier din Cociuba Mare a adus în atenția ministrului maniera în care se stabilește prețul de închiriere la pășuni. „Inițial se prevedea că acesta nu poate depăși 50% din valoarea ierbii, ulterior s-a stabilit un preț minim care se calcula scăzând din prețul ierbii valoarea amenajamentului. Faptul că există acest preț minim dă posibilitatea primarilor de a stabili orice preț de închiriere. Ce plătim peste aceast preț minim e valoarea aerului de pe pășune? Noi propunem prețul de închiriere să fie diferența dintre valoarea ierbii și a amenajamentului. Vrem să evităm anomalii ca cea de la Cociuba Mare unde Consiliul local a stabilit un preț de închiriere de 150 euro/ha”, a spus Gligor.
„O îndreptăm”, a spus ministrul, care a asigurat că „mintea lui Daea nu putea concepe asemenea prostii și nici nu puteam semna așa ceva”, după ce a aflat că actul de stabilire a prețului e emanația Guvernului Ponta. Fermierul a propus și două modele europene de stabilire a perioadei de pășunat, modelul francez și cel german prin care această perioadă e stabilită în funcție de umiditate, de tasarea pășunilor. Situația de la Tileagd, „unde pășunile ne sunt luate peste noapte”, a fost adusă, din nou la cunoștința ministrului Daea. Sorin Mudura, proprietarul fabricii de mezeluri Andromi a vorbit despre exporturile în domeniu, dar și despre investiții.
Un fermier care a reclamat că nu a primit subvenția a intrat în legătură telefonică direct chiar cu directorul APIA central, din dorința ministrului de a soluționa pe loc ceea ce a fost posibil. Fermierii au cerut apoi înființarea cât mai rapidă a Cooperativelor Unirea, promise de ministru, astfel încât să nu mai „exportăm grâu și să importăm pâine congelată, să nu mai exportăm porumb și să importăm carne congelată”.
Crescătorul de bivoli Marius Cacuci din Beznea a cerut mai mult susținere pentru acești crescători, iar ministrul i-a spus că vor fi luate în curând măsuri în acest scop. Fermierul Alin Bodea a reclamat faptul că la Topa de Criș nu primește teren în arendă deși crește 400 de oi și 10 vaci. Primarul Borodului, Sorin Sarca, a fost purtătorul de cuvânt al oamenilor care au cerut ca în zonele montane să fie extins programul din Legea muntelui și pentru sectorul pomicol și cel legumicol, nu doar pentru fructele de pădure.
„Niciodată cu fermieri nu voi lucra decât în interesul fermierilor. Iau de bun tot ce spun fiindcă concluziile lor sunt din practică și din respect pentru această profesie, pentru acest câmp uman care dă hrană omenirii. Oamenii aceștia nu văd niciodată banii, fiindcă mereu îi introduc în alte culturi…Vă felicit pentru culturile din Bihor obținute în condiții grele…Vreau să-i felicit și pe angajații APIA. 163 de milioane de euro au intrat în Bihor în doi ani. A fost și un efort guvernamental, fiindcă acești bani înainte de a intra în conturile fermierilor sunt prevăzuți în buget și apoi recuperați de la UE. Cine spune că nu e nici un efort, e o interpretare după urechea așezată pe umărul altora. Îi felicit și pe cei la AFIR unde sunt proiecte de 234.000 de euro”, a spus ministrul Daea.
Lector univ. dr. ec. Remus Mircea Sabău, directorul Liceului Tehnologic Horea Marghita a prezentat ministrului un material care cuprinde solicitările unității de învățământ pe care o conduce, cât și cele ale fermierilor din zonă, din perspectivele domeniului educațional și cel agro-zootehnic. „Dezvoltarea unui parteneriat între ministerul Agriculturii și cel a Educației în vederea susținerii eficiente a învățământului profesional și etnic cu profil agricol, implicarea directă a ministerului Agriculturii în dezvoltarea bazei materiale a școlilor care promovează învățământul agricol prin dotarea cu utilaje și echipamente adaptate condițiilor actuale și viitoare de dezvoltare a tehnologiilor de lucru din acest domeniu extrem de important pentru viitorul nostru”, sunt doar două dintre solicitările profesorului Sabău.
„Vă rugăm să ne sprijiniți în demersul de a include școala noastră în domeniul beneficiarilor eligibili pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile aferente programelor PNDR 2014-2020”, a spus directorul Remus Sabău. Ministrul Agriculturii, care e consacrat ca având o sensibilitate pentru creșterea oilor, a spus că se bucură că sunt atât de multe oi în Bihor, dar că îi pare rău de neînțelegerile dintre fermieri și că soluția este una singură, „să ne înțelegem la nivelul fermelor”.
În ceea ce privește irigațiile, ministrul Daea a agreat soluția dată de directorul ANIF Bihor care a spus că soluția este constituirea de UAI, organizarea fermierilor în asociații pentru a fi beneficiarii pompelor. Lui Iosif Pazuric pe care l-a caracterizt drept „un om excepțional, excepțional, arareori mi-a fost dat să văd un om cu atâta forță”, ministrul i-a promis că Legea reproducției va ieși în maxim 2 săptămâni.
Înainte de a pleca spre Timișoara, minstrel Daea a promis că interesele României se vor regăsi în viitoarea politică agricolă comună a UE. Ministrul a fost însoțit de europarlamentarul Emilian Pavel, de deputatul Ioan Sorin Roman, omul care se ocupă în comisia de specialitate de interesele fermierilor și de deputatul Dumitru German.
Citiți principiile noastre de moderare aici!