Anul acesta s-au împlinit 40 de ani de când, în 1973, speologii români se reuneau pentru prima dată la cabana Padina, în cadrul unei manifestări numite „Speosport”. De atunci, acest eveniment s-a repetat anual până în anul 1996, când s-a utilizat concomitent denumirea de „Speosport” şi „Congres Naţional de Speologie”. Din anul 2000 reuniunea se numeşte Congresul Naţional de Speologie, reuniune anuală a speologilor români. El marchează bilanţul unui an de activitate, fiind un forum de exprimare şi dezbatere pe toate domeniile ce ţin de speologie, carstologie sau sunt conexe acestora.
Preşedinte nou
La această ediţie s-a ales şi noul preşedinte al Federaţiei Române de Speologie (FRS). De la înfiinţare, din 1994 şi până acum, cel care a ţinut frâiele federaţiei a fost bihoreanul Viorel Lascu, de numele căruia se leagă multe realizări din calendarul speologiei române. Din acest weekend, a predat ştafeta, acesta fiind în continuare preşedintele Corpului Roman Salvaspeo – CORSA. Din cei cinci candidaţi la şefia FRS, cea care a preluat această funcţie este Cristina Ianc, preşedintele Clubului de Speologie „Cristal” Oradea. Face parte din generaţia tânără de speologi, foarte activă, întoarsă de curând dintr-o expediţie în care a cucerit Mramornaya Stena – Marble Peak 6400 m, cel mai înalt vârf al lanţului muntos Thian Shian, aflat în Kazahstan. „Îmi doresc să implic în activitatea federaţiei cât mai mulţi tineri disponibili şi cu potenţial, oameni pasionaţi, să păstrez vie mişcarea speologică. În plus, voi încerca să am o mai bună comunicare cu cluburile din ţară”, spune Cristina Ianc.
Premii
În cadrul congresului, desenatorii de hărţi de peşteră au fost invitaţi să-şi prezinte realizările în cadrul unei expoziţii, fiind acceptate hărţi realizate în ultimii cinci ani. Clubul de Speologie „Cristal” din Oradea a ocupat locul trei la concursul de hărţi, cu Avenul Paşcalău din zona Damiş. La Concursul de TSA (tehnica speologiei alpine), George Laza de la Clubul de Speologie „Cristal” a primit menţiune.
Timp de o săptămână au avut loc ture de vizitare a carstului din Culoarul Rucăr-Bran, din Râşnov, în Cheile Râşnoavei, Cheile Postăvarului şi Groapa de aur, ture în avenele în conglomerat din Piatra Craiului sau la avenul din Colţii Grindului. Participanţii au putut opta inclusiv pentru bungee jumping sau tiroliană. În cadrul sesiunii de comunicări, au fost prezentate comunicări ştiinţifice, explorative sau de informare.
Congresul Naţional de Speologie, ediţia a 40-a a fost organizat în parteneriat cu Primăria oraşului Râşnov.
Citiți principiile noastre de moderare aici!