Ca în fiecare an, Școala Națională de Speologie se va desfăşura în zona Padiș, Munții Bihorului. Organizatorii școlii sunt Federația Română de Speologie și Școala Română de Speologie prin Asociația Română de Educație Speologică (ARES).
În perioada 19 – 27 iulie vor participa 43 de cursanți din toată țara. 28 dintre aceștia vor fi încadrați la nivel începători (TSAI) iar 15 la nivel avansați (TSAII). Cursanții vor învăţa în cadrul şcolii să deprindă tehnica parcurgerii și echipării verticalelor din peșteri (*TSA = tehnica speologiei alpine). Vârsta minimă pentru a te putea înscrie este de 14 ani (pentru stagiarii sub 18 ani este nevoie de acordul scris şi legalizat la notar al părinților).
Cei care vor absolvi nivelul TSA I vor primi la final diploma ce atestă capacitatea cursantului de a parcurge autonom peșteri de gradul II şi III. Cei ce vor termina nivel TSA II vor avea diploma ce atestă capacitatea cursantului de a conduce o echipă în peșteri de gradul II şi III.
În acest an Școala Națională de Speologie se desfășoară în parteneriat cu administrația Parcului Natural Apuseni la Centrul de vizitare al PNA din Șesul Padiș, Comuna Pietroasa (jud. Bihor).
Activitățile propriu zise vor consta în lecții teoretice dimineața şi lecții practice la diferse ateliere (faleză, peșteri, avene). Este al 24-lea an când se organizează această şcoală naţională, cel mai important eveniment al Şcolii şi al Federaţiei.
Lecțiile teoretice se referă la noțiuni de carstologie, salvaspeo, prevenție a accidentelor, prim ajutor, norme de protecție a peșterilor. În prima parte a școlii partea practică se exersează la faleza din Poiana Ponor, faleza de la Peștera Căput sau Cheile Căput.
După ce cursanții deprind tehnicile de parcurgere/echipare, atelierele practice se vor desfășura în peșterile Barsa, Neagră, Avenul Borțig, Avenul lui Miron, Avenul Acoperit, Avenul Gemanata, Avenul Frigiderul lui Gigi, etc.
Şi carstologie
La mijlocul zilelor de școală echipele de începători au o zi mai relaxantă ce constă într-o drumeție în care li se oferă noțiuni de carstologie aplicată cu exemple de fenomene carstice din zona Padiș.
Pentru a participa la o astfel de școală cursanții trebuie să practice speologia minim la nivel de începători și să achite o taxă de participare. De asemenea participanții trebuie să fie posesorii de echipament speologic adecvat care să permită procesul de învățământ.
Cei ce doresc să practice speologia este bine să știe că în cadrul Federației Române de Speologie la nivel național își desfășoară activitatea aproximativ 35 de cluburi. În județul Bihor se pot contacta: Clubul de Speologie Cristal Oradea, Clubul de Speologie Speodava Ștei, Clubul de Speologie „Z” Oradea, Clubul de Speogie Crysis Oradea.
Fact box:
Echipament speologic
– cască cu jugulara în Y, echipată cu două surse de lumină independente
– echipament de protecţie: combinezon speologic şi cizme de cauciuc
– lenjerie de corp: subcombinezon cu proprietăţi termice
– ham speologic şi vestă pentru blocatorul de piept
– verigă rapidă de tip demirond
– lonjă dublă din coardă dinamică cu Ø minim 9 mm
– coborâtor cu role; blocator de piept, blocator de mână şi pedală
– douăcarabiniere cu siguranţă şi patru carabiniere fără siguranţă
– sac de transport materiale personale şi colective (banană)
– folie de supravieţuire
Citiți principiile noastre de moderare aici!