ORADEA. Cei trei speologi din Cluj şi Baia Mare, blocaţi de miercuri în Peştera Cociu, din localitatea Bulz au fost scoşi teferi şi nevătămaţi, joi noaptea, în jurul orei 3:30. În momentul în care speologii au fost găsiţi, aceştia dormeau, starea lor de sănătate a fost una bună, atât fizic cât şi psihic şi nu au intrat în panică.
Operaţiunea de salvare a fost coordonată de joi noaptea până vineri în zori de însuşi comandantul ISU Bihor, colonelul Ioan Baş. Reuşita pompierilor şi a salvaspeologilor bihoreni dovedeşte încă o dată că Bihorul dispune de profesionişti în situaţii de maximă urgenţă.
Fără oprire
Trei speologi din Cluj au fost blocati de miercuri la prânz în Pestera Cociu în urma unei viituri puternice. Pentru salvarea lor forţe impresionante de la Salvamont Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor şi salvatori din Cluj au fost detaşate la faţa locului.
Salvarea celor trei speologi a fost foarte dificilă datorită apei, argilei şi gunoaielor care s-au adunat în peşteră, pătrunderea echipelor de salvare fiind serios îngreunată. Dar în cele din urmă, cu eforturi mari, s-a reuşit localizarea lor şi totodată salvarea lor. În tot acest timp pompele puse la dispoziţie de ISU Crişana au scos aproximativ 3000 metri cubi de apă.
„Pompele au o capacitate de 2200 l/min iar în 18 ore au scos o cantitate uriaşă de apă. S-a lucrat neîncetat cu trei echipaje de pompieri, două din Oradea şi unul din Aleşd. Costurile s-au rezumat doar la resursele umane şi 300 l de motorină, consider această cheltuială infimă pe lângă cele trei vieţi salvate. Am fost impresionat de organizarea oamenilor de la Salvamont, motiv pentru care îi felicit şi le mulţumesc în mod deosebit”, a precizat colonelul Ioan Baş.
Provizii pe terminate
Eroii de la Salvamont-Salvaspeo şi pompierii de la ISU Bihor au lucrat contracronometru pentru a-şi scoate teferi colegii – şi ei profesionişti în explorări periculoase. „Cercetaşii” lăsaseră la intrarea într-o galerie un bilet pe care scria locul unde vor putea fi gasiti in bivuac. Biletul a fost găsit de salvaspeologii aflaţi în misiunea de salvare şi pe baza înscrisului şi-au găsit colegii, refugiaţi într-o galerie aflată mai la adăpost de ape.
„Dacă nu se intervenea rapid şi vremea ploioasă continua, operaţiunea putea dura şi o săptămână. Este bine că au aşteptat, dacă încercau să iasă mureau. Sunt speologi cu experienţă dar numai gandul că se poate să nu mai ieşi viu de acolo este înfricoşător” , a mărturisit Lucian Nistor, cordonator tehnic Salvamont Bihor.
Cei trei au ieşit pe picioarele lor din peşteră şi au fost preluaţi de un echipaj SMURD, singura problemă care o aveau era oboseala.
P.C
Citiți principiile noastre de moderare aici!