În 2016, trecerea CET-ului de pe cărbune pe gaz, în contul unui proiect de mediu (!) cu finanțare europeană, a generat capital politic important pentru politicienii locali. A fost prezentată ca soluția curată, eficientă și suportabilă financiar, de producere a gigacaloriei. Acum, în nici cinci ani, Primăria Oradea se confruntă cu o situație fără precedent: Termoficare SA nu are de unde scoate banii necesari pentru plata certificatelor de poluare cu CO2, al căror preț a crescut exponențial în urma unor manevre cu iz de speculă la bursă; ca atare, primarul cere ajutor guvernului: alternativa e ori creșterea prețului gigacaloriei, ori creșterea subvenției de la bugetul local.
[eadvert]
Pentru fiecare tonă de CO2 emis în atmosferă ca urmare a proceselor industriale care implică arderea de carburanți fosili, poluatorul trebuie să achite costul unui certificat de dioxid de carbon. E o obligație convenită la nivel mondial și asumată inclusiv de țara noastră, cu scopul de a reduce poluarea.
De la un milion, la 270.000
Înainte de schimbarea soluției de termoficare, câtă vreme a funcționat pe cărbune, CET-ul orădean producea un milion de tone de CO2. Ca urmare a instalării sistemelor pe gaz, cantitatea s-a redus la 270.000 de tone. Dintre acestea, 40.000 sunt repartizate către Termoficare SA ca sprijin direct de la guvern, prin Ministerul Mediului.
Diferența se cumpără însă de pe bursă, la prețuri reglementate doar de mecanismele acestei piețe. 60 de milioane de lei ar fi costul certificatelor pe care Oradea trebuie să le depună până în aprilie 2022, în contul poluării produse în acest an.
Regula este că, de la an la an, se reduce numărul de certificate eliberate gratuit, de la 80% din cea produsă de la nivelul anului 2013, la 30% în 2020.
Speculă
Primarul Florin Birta spune că până în urmă cu câțiva ani, prețul unui certificat s-a menținut ani la rând la un nivel acceptabil – 15 până la maximum 21 de euro per certificat. Acum însă, prețul unui certificat de emisii gaze cu efect de seră a ajuns la niveluri fără precedent.
„Din punctul meu de vedere, aceste certificate au ajuns pe mâna unor speculanți. Săptămâna trecută, un certificat valora 58 de euro și tendința era de creștere. Nu este un nivel normal. I-am cerut și primului ministru Cîțu, iar acum, ministrului Mediului, să găsească variante de a limita acest preț, să nu lase speculanții să facă bani de pe urma oamenilor racordați la sistemele centralizate de termoficare. Din câte am înțeles, se discută ca aceste certificate să devină obligatorii și pentru sistemele de termoficare proprii, din gospodăriile individuale”, declară el.
60 milioane de lei, valoarea de acum a certificatelor, care trebuie depusă până în primăvara anului viitor, e o sumă pe care Termoficare SA susține că nu are de unde să o producă în acest răstimp.
Ca atare, s-a îndreptat spre Primărie, pentru subvenție sau pentru permisiunea de a crește tariful la apă caldă și căldură. La rândul său, primarul Birta a înaintat speța la ministrul Energiei, printr-o adresă în care îi arată că preţul de producere a gigacaloriei în CET Oradea va ajunge, de la 169,8 lei cât e acum, la 185 de lei intermediat și până la 250 de lei, din decembrie.
Asta înseamnă 80 de lei în plus pe gigacalorie. Dacă ar avea în intenție să mențină prețul de facturare la nivelul de acum, primarul ar trebui să asume o subvenție de la buget către Termoficare SA, de peste 52 milioane de lei, față de 16 milioane, cât e azi.
Trimite articolul
X80 lei in plus la gigacalorie nu e asa mult, pretul final va fi cu 50% in plus la intretinere. Cel mai eficient oras din tara, totul pe spatele nostru. Acum se vede cat de eficienta a fost centrala noua, ideea lui Bolojan, el se pricepe si stie tot. Cand au spus specialistii ca nu e bine asa , nu i-a bagat in seama, ca Bolo stie totul, el se pricepe la orice.
-
Da cum, citeste cartea Bloomberg… stie el mai bine ca oricine unde se mai poate taia cu pix… in loc de autostrada facem drum expres, dintr-o banda pe Cantemir taiem 5cm, o banda in loc de 2 pe Lugojului, facem al doilea CET cu gas dupa ce primul nu face fata, nu se poate ca avem un domeniu in lume unde Bolojan nu e expert si stie mai bine decat altii…
Gunoiul s-a scumpia, gigacaloria se scumpeste, taxele la cimitir sunt duble, mai urmeaza iluminatul stradal, sa luam toti banii de pe oradeni. Normal ca primaria nu va subsentiona nimic ca e cea mai eficienta din tara. E bine ca toata eficienta e spatele nostru, doar trebuie bani in betoane si porfir si pietonale. Cred ca vom dormi pe pietonale ca bani de intretinere si taxe nu o sa avem.
-
Urmează aerul pe care îl respirăm…
Da bine ca acu un an sau vandut certificate co2 cetului din arad si deva unde primari sunt tot pnl. Unde sunt bani care sau incasat atunci. Ca in toata presa locala au fost articole ca vezi doamne ce bine mere cetul oradean ca are de vandut certificate co2 altora si a incasat o gramada de bani. Sau bani ai sau dus la partidul mult iubit pcr a scuze pnl…. asa ca nu mi se pare normal sa se puna in carca oamenilor cand in 2019 sau incasat bani pe tranzactionare certificatelor co2…
Specula pe bursa certificatelor de CO2?
Adica poti sa poluezi daca platesti taxa.
The Great Reset by Klaus Schwab.
Cine si-a asumat proiectul pe gaz acum sa scoata tot el si banii , ca doar no sa platesc eu cu salar minim pe economie din parcurile industriale ale Oradiei.
Luav-ar naiba da Cat aveti de gand sa o tot scumpiti se va ajunge sa dam un salariu numai pe întreținere iarna, voi gânditi cu capu , vreti sa ajunga oamenii cu familia în stradă. SA VA FIE RUSINE. În loc să o îeftiniti voi dublati TOTUL. RUSINE PRIMĂRIA ORADEA
-
Mai “oradean84” ești prost rău, tu nu înțelegi că dacă cet rămânea pe cărbune se plătea 1 milion de tone de bioxid de carbon in loc de 270 ooo tone de bioxid de carbon, sau ești dus cu pluta , informeaza-te înainte să scrii prostii.
Degeaba asfaltați și vă faceți reclamă la televizor, dacă creșteți costul vieții.
În ritmul ăsta Oradea o să ajungă un oraș în faliment cu blocuri goale.
-
Asta este si ideea …
Analiștii din domeniu se așteaptă ca prețul să crească în anii următori până spre 90 de euro pe tonă, ca urmare a însăspririi politicii climatice a Uniunii Europene. BRAVOOO BOLOJANE
-
Bolojan are vizune. Un prost si incuiat, un om rigid plin de ura si frustrari, nu stie decat pe ale lui, din pacate un prost care degeaba ii spui prost ca nu vede.
-
Vai de capul tau idiot Adi, tu ești cel mai prost și nemernic tu și oostacii idioți care împrăștie cu noroi, sunteți niște netrebnici ordinari, prost crescuți.
-
Cu asta să vă mândriți tot ,timpul cel mai frumos oraș ,cel mai sigur oraș și cel mai scump oraș, și avem cele mai mici salarii ha ha ha ce frumos e orașul nostru de beton.
Bai idiotilor, aveti cea mai moderna centrala din tara, in loc sa fiti mandri postacii sunt la datorie
-
Ai avut 5 ani?
-
Idiotu’ polley,gazul este scump,dar în comparație cu termofocarea este mai “eftin”
-
Troll scârbavnic
Cu cât se dã curentul electric produs de CET?
-
De care curent vorbești? Turbo OZN-ul mai mult stă decât produce…
Toate merg foarte prost in orasul Oradea de la gunoiul menajer termoficare etc. Ma intreb cine le gindeste si cum? Pt el prin anumite firme sau pt cei care se spetesc sa achite taxe. Oricum grele lovituri primim pe bani nostri. Cind s.a dat Cet nou in folosinta a fost vorba ca scade intretinerea. Nu s.a vazut absolut nimic. Conducerea Bihorului ar trebui sa inchida tot si sa demisioneze si fuga sa nu.i vada nici soarele ca.i arde el daca cei ce voteaza nu pot si nu vreau sa.i stopeze si sa.i traga la raspundere.
-
Cum cine le gandeste. Handicapatul de atotstiutor in orice Bolojan, zeul eficientei
-
trebuie bani de borduri si pietonale si de taieri de copaci
Vă mai aduceți aminte că prin 2019 au vândut certificate verzi la Arad și Deva? Acum vin cu o nouă gogorița motiv să crescă prețul gigacloriei. SĂ LE FIE RUȘINE! Crede că lumea a uitat, ne ia de pămpălăi.
Primăria subvenționează zboruri internaționale dini bani orădenilor pentru nu se știe cine. Atunci poate subvenționa și prețul gigacaloriei pentru locuitorii orașului care îi plătesc taxe.