Echipa curatorială a Festivalului Național de Teatru 2022, formată din Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu şi Călin Ciobotari, a selectat pentru ediția din acest an exclusiv spectacole produse în stagiunea trecută, 2021-2022. În intervalul 1 iunie – 1 septembrie 2022, au fost vizionate peste 100 de spectacole din întreaga țară, fizic și online, propuse de teatre de stat și independente, cărora li s-au adaugat spectacole internaționale. UNITER a invitat teatrele să trimită câte două propuneri spre vizionare. Au intrat în atenţia selecţionerilor și spectacolele vizionate de fiecare curator de-a lungul stagiunii trecute, chiar dacă nu au fost propuse de teatre.
La secţiunea Macro-istorii. Societăți fragmentate a fost inclus şi spectacolul Teatrului Regina Maria din Oradea, „Vinegar Tom” de Caryl Churchill, traducerea și regia artistică Dragoș Alexandru Mușoiu, decorul Răzvan Chendrean, costumele Luiza Enescu și Oana Cernea, muzica originală Cári Tibor, coregrafia Denisa Irina Vlad. Premiera spectacolului a avut loc la Oradea pe 19 aprilie, la Sala Mare. „Este un spectacol care vorbeşte despre vânătoarea de vrăjitoare din secolele XVI-XVII dintr-o perspectivă contemporană. Este un text contemporan care abordează o temă istorică mergând pe principiul de a chestiona prezentul prin revizitarea istoriei. Episodul vânătorii de vrăjitoare din Evul Mediu cred că este un episod foarte important din seria atrocităţilor prin care a trecut omenirea de bună voie. Cred că suntem într-un context suficient de atroce încât să chestionăm precedentele: moralitatea avortului, sexualitatea liberă a femeilor la vremea respectivă, dar tot timpul cu un ochi în prezent”, spunea îniante de premieră Dragoș Alexandru Mușoiu despre spectacol.
Teatrul Regina Maria participă pentru al doilea an consecutiv la FNT, după ce ediția trecută au făcut parte din selecția de spectacole „Trei femei înalte” și „Moștenirea norocului”.
Curatorii celei de-a 32-a ediții a Festivalului Național de Teatru 2022 spun că au fost ghidaţi de conceptul Granițe fragile. Istorii fluide în structurarea programului, care urmărește abordări și tendințe estetice relevante în teatrul românesc de azi. „Ni s-a părut important să extindem interesul acordat, în general, spectacolelor de teatru și spre zona demersurilor performative, pentru a răspunde astfel unor propuneri spectaculare variate, care încep să devină din ce în ce mai specific articulate”, precizează într-un comunicat curatorii.
Festivalul Național de Teatru este produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România şi este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, având ca partener Institutul Cultural Român.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!