Organizat de Asociația Română de Speedcubing și World Cube Association, cu sprijinul Colegiului Național Emanuil Gojdu, evenimentul dedicat pasionaţilor de cub Rubik a strâns 46 de concurenţi din ţară şi din străinătate.
Cu o tactică bine pusă la punct, dar și cu o dexteritate ce transformă jocul într-un spectacol al minții, concurenții au rezolvat cubul buclucaș, 3x3x3, în 26 de secunde.
„Am ținut legătura cu organizatorii încă din octombrie anul trecut și m-am bucurat ca acest joc inteligent se va desfășura la Gojdu. Au ajuns ieri (vineri, n.red.), le-am pus la dispoziție o sală pentru bagaje și sala festivă. Avem 2 concurenți de la liceul nostru, dar și 8 voluntari care primesc diplome de voluntariat pentru activitatea depusă. Văd această competiție ca un început, pentru că dacă prind gustul, gojdiștii noștri cel puțin, dar și alți din Oradea, ar veni la acest concurs”, a explicat Dorina Iova, directorul adjunct al Colegiului Emanuil Gojdu.
Cea mai rapidă fată a fost eleva colegiului Gojdu, Maya Maghiar, iar Martin Fronescu a fost cel mai rapid concurent din România, stabilind, cu un timp de 6,63 secunde, un nou record national.
„Scopul nostru este să organizăm cât mai multe competiții, în cât mai multe orașe, cu cât mai mulți concurenți, unde tinerii să se distreze, să se simtă bine, concurând în aceleași timp într-o atmosferă corectă și prietenoasă. De asemenea, în cadrul acestui concurs pot să-și depășească emoțiile”, a explicat Mihai Capatinescu, delegat WCA pentru România.
La final, toți concurenții au fost felicitați și recompensați cu o diplomă de participare.
Cubul Rubik, cea mai populară jucărie din lume
Cubul lui Rubik este un joc problemă de tip puzzle inventat în anul 1974 de către sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik. Este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute în lume până în 2005. În România, preţul unui cub Rubik variază între 6 şi 50 de lei. Într-un cub Rubik clasic, fiecare din cele şase feţe este acoperită cu nouă etichete, colorate în una din şase culori (în mod tradiţional alb, galben, portocaliu, roşu, albastru şi verde). Un mecanism de pivoţi permite rotirea independentă a fiecărei feţe, şi astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare faţă trebuie să aibă o singură culoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!