[eadvert]
Anxietate, stres, experiențe traumatizante, toate își lasă amprenta asupra noastră psihic, emoțional și uneori chiar și fizic. Pandemia, războiul, criza economică vin peste traumele personale ale fiecăruia și ne schimbă calitatea vieții.
Spectacolul de teatru din cadrul proiectului a-LIVE, la care Gabriel Sandu semnează textul, regia și conceptul scenografic, va vorbi despre frica de moarte și anxietățile față de viitor în rândul persoanelor tinere. „LUX” este un spectacol care abordează conceptul de pierdere în diferite forme.
„Pierderea inocenței, pierderea unei prietenii, pierderea unui om drag – pierderea la nivel simbolic și pierderea la nivel concret. Integrând patru povești distincte, unite de dorința de a provoca o schimbare în bine în lume, spectacolul pornește de la o documentare a evenimentelor cotidiene și propune o explorare performativă originală a efectelor pe care acestea le au la nivel individual.
Cele patru personaje acționează conform cu propriul sistem de gândire, conturând astfel câte o tipologie pentru fiecare dintre ei: victima care are constant nevoie ca ceilalți să intervină și să o salveze din propria viață; people pleaser-ul care își pune propriile nevoi pe ultimul loc încercând să-i mulțumească mai întâi pe ceilalți; dependentul, o persoană naivă, care se simte în largul ei doar când e protejată de grup și salvatorul, o personalitate puternică în exterior, care a reușit să-și mascheze fricile punându-se pe sine într-o poziție de control. Spectacolul propune o incursiune onirică în viețile a patru personaje aparte, aduse împreună de circumstanțe speciale în care acestea își pot releva adevăratul sine. Plecând de la premiza că pandemia, războiul, criza iminentă economică generează schimbări masive în noi, spectacolul urmărește acea doză de echilibru de care avem nevoie pentru a putea merge mai departe, spune despre spectacol Gabriel Sandu.
„LUX” va avea premiera marţi, 1 noiembrie, de la ora 19, la Sala Arcadia. Din distribuţie fac parte actorii: Carina Bunea, Anda Tămăşanu, Giorgiana Coman şi Eugen Neag, decorul și costumele sunt realizate de Răzvan Chendrean, video Miruna Croitoru, muzica aparţine lui Eugen Neluţescu iar coregrafie și light design Ruxandra Bobleagă. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.
Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la Agenția Teatrului Regina Maria (marți și joi: 12 – 18, miercuri și vineri: 10 – 14 și sâmbătă 11 – 13, telefon – 0359 452 324, rezervari@teatrulreginamaria.ro) sau la Sala Arcadia, înainte cu o oră de începerea fiecărei reprezentații (în limita locurilor disponibile).
Inspiraţi de poveşti reale
Spectacolul face parte din proiectul a(live), implementat de Fundația Culturală FITO și co-finanțat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional).
Prima parte a proiectului s-a desfășurat în lunile iulie și august și a inclus organizarea unor ateliere de psihodramă susținute de psihologul Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea. Tema principală a atelierelor a fost frica, cu accent pe frica de moarte, potențată în ultimii ani de crizele care au străbătut lumea. Scopul acestor ateliere a fost acela de a exorciza traumele provocate de amenințările exterioare, de frica de moarte în special, pentru a ajuta tinerii să descopere răspunsuri și metode noi de a face față provocărilor ridicate de anxietate. Au participat 30 liceeni și studenți, alături de actori ai Teatrului Regina Maria.
A doua parte a proiectului a presupus realizarea unui spectacol de teatru pe tema anxietății, inspirat din povești reale, culese în perioada predocumentării de către un jurnalist din România și unul din Republica Moldova, și din documentarea realizată cu sprijinul psihologului angrenat în proiect. Spectacolul rezultat este „LUX”, creat de Gabriel Sandu, care este un artist transdisciplinar, autor de spectacole care activează ca regizor, dramaturg, jurnalist și performer, având rezultate notabile atât pe scena locală, cât și pe cea europeană. A câștigat mai multe premii și rezidențe naționale și internaționale, iar piesele sale au fost traduse în engleză, franceză, portugheză, maghiară, germană și catalană. După premiera de la Oradea, spectacolul va avea următoarele reprezentații în 2, 5 și 6 noiembrie. Spectacolul va fi prezentat şi la Baia Mare, Zalău, Cluj-Napoca, Carei și București.
Citiți principiile noastre de moderare aici!