În urma derulării unor proiecte în judeţul Bihor precum „M4T3M4G1C4 MateMagica”, Asociația Culturală Teatrul de Copii a remarcat interesul crescut al copiilor din mediul rural, care veneau de la kilometri depărtare pentru a asista la spectacolele de teatru. Aşa încât, Asociația Culturală Teatrul de Copii a obținut acum finanțare pentru proiectele „Profesorul Trăsnit” și „Teatrul vine la tine”, care se vor desfășura în localități din Bihor în perioada februarie – iulie 2024.
[eadvert]
Proiectul „Profesorul trăsnit” este finanțat prin programul Fondul Științescu Oradea, ediția 6.0, un program prin care Fundația Comunitară Oradea face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor, oferind finanțări și mentorat pentru proiecte educaționale din domeniul STEAM (științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Sponsorul principal al programului este compania Accesa, iar pentru a face știința mai atractivă au contribuit: DSV Air & Sea, VPK Packaging Salonta, Salesianier Romania, Sema Express, Golde Oradea, Vulcri și Plexus Corp – Romania. Bugetul proiectului este de 17.700 lei.
Spectacole interactive
Știința va fi explicată cu ajutorul artei teatrale, proiectul având în vedere organizarea de spectacole pentru mai mulți elevi din Roșia, Parhida, Batăr, Vârciorog și Marghita. Fiecare spectacol îşi propune transmiterea de cunoștințe elementare de fizică, chimie și matematică, în cadrul a cinci spectacole interactive susținute de Profesorul Trăsnit. Proiectul va avea continuitate și după implementare, asta pentru că experimentele fizice și chimice din spectacole vor putea fi replicate la scară mică de către profesori.
„Am avut şansa să depunem acest proiect, pentru că de anul acesta este inclusă şi arta în Fondul Ştiinţescu. Aşa că am venit cu ideea de a construi un spectacol în care arta teatrală să se îmbine cu ştiinţa prin experimente ştiinţifice chimice şi fizice. De fiecare dată când vom face un experiment la scară mare în acest spectacol, vom face un instructaj pentru profesorii prezenţi în fiecare localitate, pentru a reproduce apoi aceste experimente la scară mică în sala de clasă”, spune actorul Şerban Borda.
În fiecare localitate şi cu toţi partenerii cu care se va lucra la nivel local în organizare s-a pus în vedere prin proiect de a fi prezenţi la spectacole şi profesori de specialitate.
Teatru pentru seniori
Proiectul „Teatrul vine la tine” este finanțat prin programul Bursa Talentelor al Fundației Comunitare Oradea. Proiectul are finanțare din partea: Avivest, Csaba Bekesi, Romcom, VPK, Salesianer, Selina, Qubiz, Vladi Optic, Joben Spedition, Superbon, Total Clean, Nidec, Decitex, Amazing Visuals, ADLO, Vernicolor, Communications Media, Plexus. Bugetul proiectului este de 19.762 lei.
„Teatrul vine la tine” este la a treia ediție, primele ediţii fiind destinate copiilor. De data aceasta însă, „Teatrul vine la tine” se îndreaptă înspre seniorii din Suplacu de Barcău, Tinca, Tulca, Gepiu și Vadu Crișului. Se va prezenta spectacolul „Dragoste cu năbădăi” după A.P. Cehov, care va fi jucat în aer liber pentru a da posibilitatea câtor mai mulţi spectatori să îl vadă.
„Citind un document care se referă la stategia judeţului Bihor, am văzut că proiectele pentru seniori au o pondere foarte mică, aproape inexistentă. Aşa că ne-am hotărât ca de data asta, «Teatrul vine la tine» să îl dedicăm seniorilor şi dorim ca în aceste cinci localităţi rurale din judeţul Bihor să ajungem la cel puţin 500 de seniori. Bineînţeles că acest spectacol nu se adresează doar seniorilor. Speranţa noastră este ca bunicii sau părinţii să vină însoţiţi de copii şi nepoţi la aceste spectacole”, a precizat Şerban Borda.
Partenerii celor două proiecte vor pune la dispoziţie voluntari pentru organizare atât înainte de spectacole dar şi în timpul spectacolelor.
„Am inclus proiectele Asociației Culturale Teatrul de Copii în Fondul Științescu Oradea şi Bursa Talentelor ale Fundației Comunitare Oradea pentru că au indentificat foarte bine nevoile şi încearcă să vină cu nişte soluţii. În cazul «Profesorului Trăsnit» a fost nevoia de a aduce ştiinţa unor copii din mediul rural care nu au poate acces mai mult decât prin intermediul unor manuale. Şi cum să îi faci să fie şi mai interesaţi de ştiinţă şi să o înţeleagă cât mai bine dacă nu prin arta teatrală unde copiii vor vedea în mod practic cum au loc unele experimente. Iar în cadrul programului Bursa Talentelor s-a identificat nevoia de a duce teatrul în rândul seniorilor. Observăm şi în activitatea Fundaţiei Comnitare, la Comuniteca, la atelierele gratuite, că nu este un public atât de servit, ba chiar puţin neglijat. Trebuie să ne gândim la incluziune socială, la faptul că aceşti seniori au nevoie de activităţi încât să simtă că sunt parte dintr-o comunitate. Iar ceea ce a ales să facă Şerban prin acest proiect face exact acest lucru”, a explicat Beatrice Bungo din partea Fundaţiei Comnitare Oradea.
Pentru cele două proiecte calendarul este deja stabilit pentru lunile mai şi iunie. Luna mai va fi dedicată proiectului „Profesorul Trăsnit” iar luna iunie pentru „Teatrul vine la tine”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!