În această perioadă tensionată, în care fluxul de informație negativă este unul îngrijorător, Teatrul Regina Maria ne propune să medităm la povestea bătrânului indian care le-a spus nepoţilor că el este un câmp de bătaie dintre doi lupi: unul alb şi unul negru. Cel alb este blând şi inofensiv, în armonie cu natura şi care luptă doar pentru a-şi proteja familia. Lupul negru este furios, nemulţumit, temător şi invidios. Nu gândeşte limpede, e lacom, iar mânia şi ura îl copleşesc, nu are încredere în nimeni şi nu are prieteni. Care dintre cei doi câştigă? Lupul pe care îl hrăneşte cel mai des!
„Considerăm că este important să fim informați, însă, în același timp, este indicat să acordăm atenție sporită subiectelor cu care ne hrănim mintea, pentru a păstra un echilibru”, scrie pe pagina de Facebook a Teatrului.
„Iată de ce, această povestioară, interpretată sub influența evenimentelor recente vizavi de răspândirea COVID-19, dar și datorită caracterului său general, ne-a inspirat să realizăm un program cultural accesibil online, pe care să-l oferim ca hrană pozitivă lupului cel alb din fiecare dintre noi și care să contribuie la nivelul de optimism pe care e bine să-l menținem ridicat indiferent de condiții. Astfel, în această perioadă, pe pagina de Facebook a Teatrului Regina Maria vor fi postate filmări integrale ale spectacolelor care fac parte din repertoriul stagiunilor trecute, momente emoționante de poezie și informații despre istoricul teatrului din Oradea. De asemenea, vă reamintim că puteți vizita virtual clădirea teatrului accesând site-ul nostru oficial, secțiunea Despre. Magia scenei continuă online!”
Până acum niciun spectator nu şi-a cerut banii înapoi pe biletele achiziţionate în avans la spectacolele care au fost anulate. Biletele vor fi valabile pentru reprezentațiile următoare. De altfel, din 12 martie caseria teatrului este închisă, spectacolele fiind momentan suspendate până în 31 martie.
Managerul Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu, precizează că în această perioadă nu se fac repetiţii la sediul teatrului, dar actorii repetă şi discută despre texte on-line. Săptămâna viitoare este posibil să se facă şi un casting on-line, se pregăteşte tot ce se poate pregăti în aceste condiţii. Despre Festivalul Internaţional de Teatru încă nu se ştie nimic sigur. Pregătirile au demarat din momentul încheierii ediţiei trecute, dar în contextul actual situaţia festivalului este incertă, ţinând cont mai ales de faptul că sunt multe teatre din alte ţări cu care se discuta despre participarea la FITO.
„Interesul oricum va rămâne viu faţă de teatru şi oamenii vor reveni la spectacole după ce va trece această perioadă. Eu nu îmi fac nicio problemă din punctul acesta de vedere. Este o perioadă în care toţi trebuie să ne reconfigurăm un pic, fiecare cu sine şi cu restul lumii. Cu cât oamenii vor fi mai responsabili, cu atât va trece mai repede”, spune Elvira Rîmbu.
Până atunci să urmărim de acasă spectacolele care ne vor fi oferite on-line de către Teatrul Regina Maria. Fiţi cu ochii pe pagina de Facebook a teatrului şi bucuraţi-vă de magia scenei on-line.
PROGRAM #magiateatruluionline
Joi, 19 martie, ora 19:00
A DOUĂSPREZECEA NOAPTE, de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu
Marți, 24 martie, ora 19:00
ÎN CURÂND VINE TIMPUL, de Line Knutzon, regia Radu Afrim
Sâmbătă, 28 martie, ora 19:00
ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI, adaptare de Dale Wasserman după romanul omonim al lui Ken Kesey, regia Marius Oltean
Marți, 31 martie, ora 19:00
CEI CE NU UITĂ, scenariul și regia Gavriil Pinte
Trimite articolul
XToate bune și frumoase, dar cu limba română stați cam prost. Acordul gramatical vă pune mari probleme, dar nu va impacientați. Nu sunteți singurii inculți din tara asta. Pentru știința voastră, nu se spune “lupului cel alb” căci, astfel, avem un articol hotărât și un articol nehotărât în aceeași expresie, ceea ce se numește… dezacord sau, în limbaj colocvial, exprimare agramată. Ca urmare, sunt doua variante: ori se folosește un singur articol – lupului alb, ori se pun în acord cele doua articole: lupului celui alb.
Cu prietenie, un admirator:)