Cea de-a 12-a ediție a Festivalului „HolnapUtán – Poimâine” al Teatrului Szigligeti va avea loc în perioada 10-16 iunie, cu spectacole ale teatrelor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, precum și ale teatrului gazdă, respectiv ale universităților de teatru din Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Budapesta. Evenimentul se va încheia cu gala premiilor stagiunii în cadrul căreia actorii vor fi premiați de un juriu profesionist.
Festivalul debutează pe 10 iunie, la ora 17:00, la Sala Transilvania, cu spectacolul „Vreme capricioasă”, realizat de studenții din anul V la specializarea teatru muzical a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta. Spectacolul, bazat pe o lucrare de Tamás Cseh și Géza Bereményi, a fost regizat de Vilmos Krasznai.
Tot în 10 iunie, de la ora 19:00, în Sala Mare a teatrului, se joacă spectacolul „Opera de trei parale”, producție a teatrului „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc. „Ce e spargerea unei bănci pe lângă înființarea unei bănci?”, întreabă infamul Macheath al lui Brecht pe scenele din întreaga lume, iar și iar, de aproape 100 de ani. În timp ce străzile metropolei sunt inundate de mulțimile care se îndreaptă spre urne, căpitanul de poliție Brown, Regele Cerșetorilor, și căpitanul bandei de hoți, Mackie Şiş, încearcă să câștige și să se salveze reciproc între emoții furtunoase și interese și mai furtunoase.
Pe 11 iunie, de la ora 19:00 și 12 iunie, de la ora 17:00, studenții de la Facultatea de Artă Teatrală a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor prezenta la Sala Transilvania o versiune de studio a musicalului „Hair”. „Hair” este jucat cu succes de mai mult de cincizeci de ani pe scenele din toată lumea, iar în 2017 a fost reluat și pe Broadway.
[eadvert]
Pe 13 iunie, de la ora 17:00, Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc va juca spectacolul „Exit” pe scena Sălii Transilvania. De la ora 19:00, la Sala Mare, publicul este invitat la spectacolul Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe intitulat „Conferința iraniană”. Autor remarcabil al literaturii dramatice contemporane, Ivan Vîrîpaev, care este de origine rusă și trăiește în Polonia, a scris în 2017 una dintre cele mai influente piese ale sale. În capitala Danemarcei, la Universitatea din Copenhaga, se adună câțiva intelectuali pentru a discuta problemele Iranului şi ale Orientului Mijlociu. Dar conferința, care începe ca o dezbatere academică, ia o întorsătură neașteptată, când ies la suprafaţă zbaterile interioare şi traumele protagoniştilor, prin dialoguri sclipitoare şi confesiuni tulburătoare.
Pe 14 iunie, de la ora 19:00, la Sala Transilvania se va juca spectacolul non-verbal „Ex-Terapie” al clasei de actorie – masterat a Universității de Arte din Târgu Mureș. „Pulsație. Nu începe odată cu spectacolul și nici nu se termină odată cu el, dar se intensifică în cursul acestei ore. O pulsație a sentimentelor și emoțiilor, în care dansatori etalează monotonia relațiilor romantice. Atenție la vortexul imens care îi aspiră pe toți”, se arată în descrierea spectacolului.
Următoarele spectacole vor fi titrate în limba română: „Opera de trei parale”, „Exit”, „Hair”, „Conferința iraniană”, „Podul”, „Alice în Țara Minunilor”, „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită” (acesta din urmă este titrat în română și engleză). „Ex-terapie” este spectacol non-verbal.
Concerte şi expoziţii
În perioada festivalului începând la 10 iunie de la ora 18.30, spațiul de expoziție de la capătul coridorului de la etaj, partea dreapta va găzdui o expoziție de piese vestimentare făcute de Cristina Breateanu, scenograful Teatrului “Szigligeti Színház”. Colecția numitā Secession-a-porter cuprinde piese vestimentare inspirate din elementele decorative ale arhitecturii minunatelor clādiri Art Nouveau orādene, acestea fiind la rândul lor ornate cu preponderențā cu motive florale, regăsindu-se și elemente din ornamentica folclorului maghiar. Cunoscutele Palate Moscovits, Stern, Vulturul Negru sau Casa Deutsch și, desigur, clādirea emblematicā a Teatrului de Stat, prind viață în compozițiile vestimentare în forme, culori și tonuri elegante, corespondente stilului arhitectural orādean.
Pe 11 iunie, la ora 17.00, se prezintă rezultatele parțiale ale sondajului Teatrului Szigligeti. Prin intermediul acestuia sunt luate în considerare și opiniile persoanelor care nu vin în mod obișnuit la teatru (non-spectatori). Scopul este de a obține un profil al publicului potențial, incluzând, printre altele, vârsta și sexul respondentului, venitul acestuia și alte activități pe care le alege în loc să meargă la teatru. Sondajul va dezvălui, de asemenea, care sunt spectacolele de care publicul s-a bucurat cel mai mult în ultimele stagiuni.
Tot pe 11 iunie, de la ora 22:30, va începe seria de concerte și petreceri sub titlul „Tineri talentați din Oradea”, la Lokal. Primii artiști vor fi o formație numită „Haverock”, membrii fiind: Gál Zoltán, Márkus Zoltán, Kis Adrien și Bruncsák Mátyás. Pe 13 iunie, de la ora 22:30, Dániel Páczkán organizează party-ul „Retro-Metro”, la Lokal.
Pe 14 iunie, de la ora 20:30 va cânta Loretta Szatmári. Cunoscută ca vocalista trupelor Cardboard Mind și Wrepperz, de data aceasta va cânta cover-uri ale melodiilor sale preferate în format voce+chitară, la Lokal.
Tot pe 15 iunie, de la ora 20:30, Cristina Drimba va susține un concert la Lokal. Cristina are 18 ani și a început să cânte la chitară în urmă cu aproximativ 6 ani. În 2020, a câștigat un premiu special la concursul de talente Fülesbagoly din Ungaria, apoi a cântat la festivalul Campus din Debrecen. De atunci, ea a avut numeroase concerte.
Conform tradiției, și anul acesta Teatrul Szigligeti oferă un abonament de festival „HolnapUtán”. Spectatorii vor putea urmări două spectacole la Sala Mare și un spectacol-studio la alegere la prețul de 100 de lei. Biletele sunt deja disponibile pentru toate spectacolele la agenția noastră de bilete sau pe szigligeti.biletmaster.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!