În anul Centenatului Marii Uniri, Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea marchează o jumătate de veac de existenţă. Cu acest prilej, pe platoul din faţa Casei de Cultură va fi instalată o scenă pe care vor urca artişti din Oradea şi judeţ, cap de afiş fiind Dinu Iancu Sălăjanu. Evenimentele vor avea loc în perioada 8-10 septembrie. La spectacolul de gală, care va avea loc în data de 10 septembrie, de la ora 17:00, alături de oficialităţile locale, sunt aşteptaţi şi directorii a 30 de Case de Cultură a Sindicatelor din ţară, precum şi reprezentanţi ai celor patru confederaţii sindicale din ţară.
,,Anul acesta, anul Centenarului României, aniversăm şi semicentenarul Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Am împlinit 50 de ani şi suntem fericiţi că am avut o activitate neîntreruptă. Vom marca acest eveniment deosebit printr-un spectacol care va dura 3 zile. Pe scenă vor urca şi membrii Ansamblului <<Nuntaşii Bihorului>>. Trebuie să precizez că primul spectacol care a avut la Casa de Cultură la înfiinţare a fost unul folcloric. Acesta a fost susţinut în 30 decembrie 1973, de Ziua Republicii. Atunci s-a inaugurat clădirea. Oficial, ea a fost înfiinţată printr-o Hotărâre a Consiliului de Miniştri, la 22 februarie 1968. Clădirea a fost inaugurată cu acest spectacol de gală, susţinut de <<Nuntaşii Bihorului>>. Spectacolul a fost numit <<Sărbătoare în casă nouă>>, pentru că <<Nuntaşii Bihorului>> existau înainte de a se înfiinţa Casa de Cultură şi chiar repetau pe schelele scenei de spectacole, pentru că încă nu era finalizată construcţia”, a amintit Marius Creţu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Oradea.
Momente de balet, zumba, gimnastică, arte marţiale, muzică populară, proiecţii de film, dar şi alte surprize cu prilejul aniversării a 50 de ani de CCS.
Oradea. În urmă cu 50 de ani, într-un moment în care România se pregătea să plătească datoriile externe, Elena Ceauşescu dădea un ordin prin care toate lucrările şi investiţiile neîncepute să fie sistate. Casa de Cultură a Sindicatelor (CCS) din Oradea, înfiinţată doar pe hârtie, printr-o Hotărîre a Consiliului de Miniştri, era vizată de respectivul ordin. La acel moment, într-o sâmbătă, toţi capii judeţului s-au strâns şi au decis ca în acea noapte să intre cu buldozerele în parcul din centrul Oradiei. Astfel, au defrişat de jur împrejur platoul pe care se află clădirea şi au pus un gard în jurul construcţiei. Luni dimineaţa, la ora 08.00, au declarat investiţia începută.
,,Era onoarea judeţului să aibă o Casă de Cultură atât de importantă. În acest fel, a luat naştere Casa de Cultură a Sindicatelor. Altfel nu ar fi fost posibil. Deşi, Casa de Cultură a Sindicatelor s-a construit cu fonduri de la sindicate şi nu ar fi implicat bani de la Guvern. Dar construcţia în sine (care a durat aproape 3 ani), a implicat toate forţele judeţului. De atunci, în Casa de Cultură au fost prezente toate somităţile din politică, economie, precum şi artiştii cei mai de valoare ai ţării, dar şi din străinătate”, a relatat Marius Creţu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea.
Spectacole în aer liber
Cu prilejul aniversării a 50 de ani de existenţă, Casa de Cultură a Sindicatelor invită orădenii la trei zile de spectacole în aer liber. În caz de vreme nefavorabilă, acestea se vor ţine în sala de spectacole.
Evenimentele debutează în după amiaza zilei de sâmbătă şi se vor încheia luni, 10 septembrie, de la ora 17:00, cu un spectacol de gală susţinut de Ansamblul ,,Mlădiţe de Tezaur’’ din Beiuş, coordonat de prof. Anca Banda, Ansamblul ,,Dobaşii’’, coordonat de prof. Cristian Strugar. Pe scenă va urca şi Ansamblul ,,Nuntaşii Bihorului’’ şi interpretul Dinu Iancu Sălăjanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău.
În zilele de sâmbătă şi duminică, orădenii sunt invitaţi să urmărească dansuri sportive şi de societate, zumba, teatru, arte marţiale, spectacole de muzică uşoară şi muzică populară etc., susţinute de elevii şi cursanţii Casei de Cultură a Sindicatelor. Lor şi se vor alătura colaboratorii fideli ai instituţiei (Şcoala de Arte ,,Francisc Hubic’’, Asociaţia ,,Ars Nova’’). Duminică, spectacolele se vor desfăşura începând cu ora 10 şi se vor încheia la ora 22.00. În program sunt cuprinse şi proiecţii de film.
,,Ars Nova a fost primul club înfiinţat în CCS, încă de la inaugurare. Ei s-au reînfiinţat după Revoluţie, iar în prezent au activităţi de balet, fitness, zumba, gimnastică. Vor fi prezenţi alături de noi şi la această sărbătoare”, a spus Marius Creţu.
Acompaniamentul muzical din timpul spectacolelor de muzică populară va aparţine Orchestrei ,,Rapsodia bihoreană’’, condusă de maestrul Liviu Buţiu.
Evenimentul este sprijinit de Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Bihor, reprezentanţii Confederaţiilor Sindicale, precum şi firma Lancetti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!