Într-o conferinţă susţinută alături de actorii orădeni Igor Lungu şi Bianca Viviana Priceputu, coordonatorul trupei Arcadia – Florian Silaghi, a oferit o avanpremieră a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii Arcadia (20 septembrie – 12 octombrie 2014).
„Spectacolele au fost selecţionate în urma discuţiilor cu directorii teatrelor de copii din ţară, fiind cele mai bune producţii ale stagiunilor din ultimii ani. În plus avem spectacole de teatru tradiţional din Turcia şi Cehia. «Monstrul Gunoaielor» e teatru turcesc cu umbre, una din primele variante de teatru de bâlci. Iar «Circul de lemn» e un spectacol superb, cu păpuşi din lemn sculptate şi mânuite cu o măiestrie desăvârşită de către Luis Montoto şi soţia sa. Invitaţi speciali sunt şi studenţii de la UNATC Bucureşti, cu «Buzunarul cu pâine», o piesă adresată adolescenţilor şi adulţilor. Vor fi şi evenimente stradale: «Visul lui Buratino», «Rolling Strings» şi «Înaripaţii»”, a explicat actorul Florian Silaghi.
Potrivit organizatorilor, la finalul fiecăruia dintre spectacole va fi o tombolă, premiile constând în două bilete pentru următorul spectacol.
Silaghi a mai subliniat câteva din atuurile spectacolelor.
Astfel, „Muzicanţii din Bremen”, are muzică originală compusă de Ioan Gyuri Pascu şi scenografia semnată de Vava Ştefănescu.
„Prinţesa Turandot” are inserţii armonioase de muzică clasică.
Spectacolul stradal „Înaripaţii” are lupte scenice, jocuri cu focul, diavoli şi îngeri, în total 30 de protagonişti.
„Zâna Zorilor” este pus în scenă de Teatrul Excelsior înfiinţat de Ioan Luchian.
„Albă ca Zăpada” e semnat de Decebal Marin, unul din cei mai importanţi regizori ai teatrului juvenil „Genesis” şi e un spectacol experiment, de animaţie şi improvizaţie cu obiecte precum tirbuşon, fier de călcat etc.
Dragon mânuit de opt actori
„Dragonul” este, poate, cel mai impresionant spectacol din festival, fiind centrat în jurul unei păpuşi dragon din cultura asiatică, mânuită de opt oameni.
Iar spectacolul de închidere, „O mie şi una de frontiere”, este o reactualizare a Lămpii lui Aladin, având inclusiv proiecţii 3D. Coproducţia teatrelor din Cehia, Franţa, Belgia şi Arcadia se va juca în toate aceste ţări, plus în Ungaria.
Spre deosebire de Festivalul de Teatru Scurt, Festivalul Arcadia nu este unul tip concurs, prioritară fiind încântarea micuţilor orădeni.
La spectacole se vor putea face şi donaţii pentru Fundaţia FITO, sumele strânse urmând a fi destinate unei petreceri pentru tinerii voluntari angrenaţi în Festivalul Arcadia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!