Ideea acestui spectacol-lectură a venit ca o continuare a unei idei mai vechi a actorului Şerban Borda, pe care Asociația Culturală Teatrul de Copii a pus-o în practică vara trecută, „Întoarce foaia”. Această idee s-a concretizat acum într-un proiect gândit de Andreea Costea, depus la Administraţia Fondului Cultural Naţional, pentru care s-a primit cofinanţare în cadrul sesiunii de finanțare I/2020 a proiectelor culturale, aria Educaţie prin Cultură.
Proiectul şi-a propus să creeze un spectacol care să fie util elevilor defavorizați cultural, social, și etnic care urmează să susţină examenul de Bacalaureat sau examenul de Capacitate. În alegerea textului au fost consultări cu profesori de limba şi literatura română din Oradea pentru a vedea unde întâmpină elevii probleme la textele studiate în programa şcolară. Profesorii au indicat romanele „Moromeţii”, „Ion” şi „Pădurea spânzuraţilor” pentru Bacalaureat şi „Mioriţa” pentru clasele a VIII-a. A fost ales romanul „Moromeţii” împreună cu regizoarea viitorului spectacol, prof univ. dr. Oana Leahu din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş.
„Am dorit să facem un spectacol-lectură performativ, în care să fie introduse elemente din limbajul teatrului de animaţie şi videoproiecţie, în aşa fel încât să transmitem o sinteză a romanului Moromeţii. Prin simboluri poţi mult mai uşor să transmiţi anumite mesaje, adaptând spectacolul la percepţiile cu care sunt obişnuiţi adolescenţii din ziua de azi”, spune Andreea Costea.
Spectacolul va fi jucat gratuit în faţa elevilor din clasele VIII-XII din mediile defavorizate din județele Bihor, Sălaj și Satu Mare, dar și elevilor de la Școala Nicoale Bălcescu din Gyula. „Colaborând cu Universitatea de Arte din Târgu Mureş, am apelat la masteranzi ai specializării Dramaturgie din cadrul universităţii pentru a face o dramatizare după romanul Moromeţii. Tot studenţi ai Universităţii din Târgu Mureş ne vor ajuta cu crearea păpuşilor şi a decorului acestui spectacol. De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor ne va găsi 5-10 tineri care vor beneficia de un workshop susţinut de trainerul Nora Tiu, actriță și lect. univ. dr. în cadrul Universității Oradea”, precizează Şerban Borda.
În cadrul acestui workshop elevii vor fi ajutaţi să studieze altfel, prin jocuri şi prin exerciţii de improvizaţie fiindu-le mult mai uşor să înţeleagă personajele şi subiectul cărţii. În plus, pornind de la tradiţiile româneşti aşa cum se regăsesc ele în romanul Moromeţii se va realiza un mic moment artistic de câteva minute care va fi filmat şi integrat în spectacol.
Echipa acestei lecturi performative va fi formată din șapte actori profesioniști ai Teatrului Regina Maria, iar muzica din spectacol va fi interpretată live de către muzicienii Ovidiu Iloc și Andrada Ciupeiu. Spectacolul se va juca la începutul lunii mai de două ori în Oradea la Teatrul Arcadia, după care vor avea loc deplasări în localitățile: Peștiș, Tinca, Marghita (Bihor), Carei (Satu Mare), Zalău (Sălaj), dar şi la Școala Nicoale Bălcescu din Gyula unde se vor susţine două reprezentaţii pentru elevii români. Spectacolele vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa profesori de limba și literatura română. La finalul fiecărei sesiuni de discuții vor fi oferite broșuri cu dramatizarea romanului Moromeții, tipărite la Editura Universității de Arte Târgu Mureș și DVD-uri cu secvențe din spectacol, cu scopul de suport didactic informal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!