„Social-Acceptabil” este un proiect de teatru social, organizat de Studio Act Oradea, care porneşte de la tema corupţiei. Proiectul a fost scris de Victoria Balint, șef birou proiecte culturale al Teatrului „Regina Maria”, împreună cu actorul Alin Stanciu. „Social Acceptabil” a primit finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), având punctaj maxim (91) pe secţiunea Artele Spectacolului – Teatru. Proiectul interdisciplinar a avut mai multe etape. Mai întâi a fost un proces de documentare în urma căruia s-au strâns 70 de poveşti, în care orădenii au dezvăluit cazuri de corupţie cu care s-au confruntat. În urma acestor poveşti, regizorul Andi Gherghe a scris textul dramatic pentru spectacolul „Social Acceptabil”, a cărui premieră va avea loc sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 20:00, la sediul Studio Act din strada Crinului nr. 2.
O altă etapă a fost realizarea de ateliere pe tema corupţiei şi compunerea unui imn al spectacolului. În timpul festivalului Open Studio Act au avut loc workshop-uri de mişcare scenică şi de improvizaţie teatrală pentru tineri, care au fost susţinute de coregraful Levente Dimény, respectiv de actorul Alin Stanciu.
„Tot proiectul a suferit o transformare radicală. În timpul repetiţiilor s-a scris şi textul, iar ceea ce veţi vedea este un experiment cu totul nou. Suntem foarte curioşi de reacţiile oamenilor. Sperăm că după spectacol oamenii nu se vor teme să discute”, spune Victoria Balint.
Cu ochelari şi şapcă
Alin Stanciu mărturiseşte că cea mai grea etapă a fost strângerea de poveşti. Cei care i-au căutat nu au vrut să fie filmaţi povestind întâmplări legate de corupţie, existând o teamă generală. „Am mers pe varianta ca oamenii să ne dezvăluie nouă poveştile, iar noi să luăm tiparul punându-ne ochelari de soare şi o şapcă şi să le spunem noi. Noi nu ne temem să ne asumăm acest poiect şi să fim curajoşi spunând nişte realităţi care se întâmplă. Este o replică în text a unui director de teatru care zice aşa: «Aşa e naţia asta, ne prindem greu, dar uităm repede». Şi restul, vă spun eu, e tăcere”, punctează actorul. De altfel, poveştile filmate cu actori vor sta la baza unui mic film documentar, care se va pune pe un suport digital şi care va fi distribuit tuturor celor interesaţi.
S-au strâns poveşti cam din toate domeniile cu care intrăm în contact: sănătate, poliţie, teatru, biserică, jurnalism, administraţie publică. Şi nu e vorba numai de corupţie, după cum explică regizorul şi dramaturgul spectacolului, Andi Gherghe. „Noi zicem corupţie, dar corupţia stricto sensu, legal vorbind, se referă la fapta unui reprezentant al statului. Dar aici nu e vorba doar de corupţie. Ca să existe corupţie trebuie să existe şi unul care să dea, nu doar unul care să ceară. Tocmai de aceea, textul şi numele proiectului Social Acceptabil se referă la comportamente care în societatea noastră sunt considerate acceptabile. Ne interesează mai mult un referendum care nu schimbă nimic decât faptele din textul nostru, care sunt poveşti adevărate din viaţă. Eu cred că e un semnal de alarmă!”, spune Andi Gherghe. „Eu pe asta m-am axat, pe comportamente pe care le considerăm normale şi le acceptăm. Am folosit şi din poveştile primite de la oameni, şi din poveştile pe care le-am auzit de la actori la repetiţii, mai aveam şi eu, aşa cum cred că avem fiecare dintre noi. Unii suntem dispuşi să le spunem, alţii mai puţin. Până la urmă, tot de la acceptare trebuie să pornim. Trebuie să acceptăm că suntem o ţară bolnavă din punctul ăsta de vedere. Ca să schimbi un fapt, trebuie mai întâi să îl accepţi. Noi încă nu îl acceptăm. Problema e la noi, oamenii simpli, nu e la parlamentari, nu e la politicieni. Ei nu ar putea să facă ceea ce fac fără acordul nostru tacit”, subliniază regizorul.
Poveşti cu filon dramatic
Din cele 70 de poveşti primite, pentru textul spectacolului s-au ales nouă poveşti legate între ele. „Au fost poveşti care nu sunt interesante din perspectivă dramatică. De ce ai veni la teatru să vezi aceleaşi poveşti pe care le vezi în fiecare seară la televizor, la ştiri? M-au interesat poveştile care au un filon dramatic, care sunt mai ciudate, care nu îţi vine să crezi că s-au întâmplat. De exemplu, unui om nu au vrut să îi ia dosarul la Finanţe pentru că funcţionara de la ghişeu a zis că nu e el cel din buletin. A venit un poliţist să îl ia la rost pentru tulburarea liniştii publice şi omul se ruga de poliţist să îi dea amendă, pentru că prin amendă i se confirma identitatea şi putea să îşi depună dosarul la Finanţe”, dezvăluie Andi Gherghe.
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Alin Stanciu, Raisa Ané, Pavel Sîrghi, Tic Patrik şi Radu Tudor. Scenografia este semnată de Tiberiu Toltan, asistent regie – Ciprian Ciuciu.
În luna octombrie va avea loc cea de-a doua reprezentaţie „Social Acceptabil” din Oradea, urmată de reprezentaţii în ţară, după cum urmează: 10 octombrie în Târgul Jiu, 11 octombrie în Bucureşti, 21 octombrie în Târgul Mureş, 22 octombrie în Cluj, 23 octombrie în Satu Mare şi 29 octombrie în Iaşi.
Alături de finanţarea AFCN, proiectul „Social Acceptabil” a fost posibil cu sprijinul UNITER şi al sponsorilor EpicAds şi Torque. Intrarea la premiera „Social Acceptabil” este gratuită şi se va face în baza rezervărilor, în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări se poate apela la numărul de telefon 0722/881.086.
Citiți principiile noastre de moderare aici!