Iubitorii de cultură vor avea parte de două evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu. Manifestările vor avea loc cu prilejul naşterii poetului şi de Ziua Culturii Naţionale, fiind organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor.
Primul eveniment va avea loc duminică, 15 ianuarie, de la ora 12:30, în faţa statuii poetului nepereche, iar al doilea, în data de 16 ianuarie, de la ora 18:00, la Teatrul „Regina Maria”. La iniţiativa lui Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, Teatrul „Regina Maria” va găzdui unul dintre cele mai interesante recitaluri dedicate lui Eminescu, intitulat „Dor de Eminescu” şi susţinut de Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti. Actorul îl va avea alături pe renumitul clarinetist Aurelian Octav Popa.
Spectacol de poezie şi muzică
Cei doi vor împleti poezia cu muzica, vor prezenta un spectacol construit pe baza unor selecţii din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale inegalabilului poet. Recitalul a fost prezentat românilor din Statele Unite ale Americii, Canada şi pentru cei din Munchen, unde s-a bucurat de un real succes. În 2012, Caramitru şi-a propus să ducă spectacolul „Dor de Eminescu” la comunităţile româneşti din Australia şi Noua Zeelandă. Preţul unui bilet la recital este de 10 lei.
„Ion Caramitru este recunoscut ca fiind un pasionat interpret al operei lui Eminescu. El oficiază aproape la fel ca un preot. L-am văzut de nenumărate ori şi cred că poeziile lui Eminescu sunt extrem de compatibile cu maniera lui Ion Caramitru de a le interpreta”, a declarat Lucian Silaghi.
În ziua naşterii poetului, Direcţia pentru Cultură îi invită pe orădeni cu hârtie pe care să aibă imprimată o poezie, o strofă preferată sau chiar un citat din creaţia eminesciană.
„Ziua Culturii Naţionale există de ani buni şi în Spania şi este legată de data morţii lui Cervantes, creatorul celebrului Don Quijote, dar şi în Portugalia. Îi invităm pe orădeni să fie cu noi, duminică, 15 ianuarie, de la ora 12:30, în faţa statuii lui Mihai Eminescu. Ne-am gândit la un format modificat. După depunerea jerbelor de flori, îi invităm pe orădeni să vină cu o coală de hârtie pe care să fie imprimată poezia preferată sau un fragment din proza eminesciană şi să citească. Vor fi şi câţiva elevi de la Şcoala «Francisc Hubic», coordonaţi de doamna Maria Haiduc, dar şi familia Chelu, care ne va cânta ca în fiecare an. Nu ştiu cât de deschişi vor fi participanţii. Cei care sunt speriaţi de emoţii, trebuie să ştie că nu toţi suntem actori, nu toţi avem o dicţie bună. Însă toţi îl admirăm pe Eminescu şi cred că cel mai bine îl omagiem citind din opera lui. În acest fel, întărim simţământul că am avut o şansă că îl avem pe Eminescu”, a spus Lucian Silaghi.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!