Speciile dispărute nu se pot readuce la viaţă! Aceasta este concluzia comunicatului de presă emis de Muzeul Ţării Crişurilor în urma ştirilor legate de creşterea nivelului apei în lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai.
„În prezent, cele două stațiuni, sunt închise pentru tratament balnear, prin ordonanță militară, exploatarea apei geotermale, în acest context, reducându-se, ceea ce a generat, în mod firesc, reactivarea izvoarelor termale sublacustre. Dar, degeaba! Fără speciile unice în lume, care îl populau și care au dispărut pentru totdeauna, nu avem niciun motiv de bucurie. „Ce-ai omorât, omorât rămâne”! Iar încercările târzii de acum, nu vor putea salva habitatul acvatic termal fără un control strict al exploatării apei termale și nu vor putea readuce la viață unele dintre speciile dispărute din lac. Cu excepția nufărului”, se arată în comunicat.
De altfel, Muzeul Ţării Crişurilor reaminteşte seria de demersuri pe care a făcut-o către toți factorii responsabili de gestionarea exploatării zăcământului geotermal Felix-1 Mai, începând din decembrie 2011, pe când era custodele Rezervației Naturale Pârâul Pețea. De atunci au alarmat autorităţile asupra inactivării izvoarelor termale sublacustre, solicitând luarea de măsuri urgente cu privire la exploatarea apei geotermale.
Urmarea a fost că autoritățile vremii au instituit tot felul de comisii de analiză, la nivel local (APM, Apele Române, Prefectură) și ministerial. „Din păcate, organele competente au luat în considerare doar părerea reprezentantului Agenției Naționale de Resurse Minerale care susținea că exploatarea se face în limitele stabilite, iar cauza secării lacului e dată de secetă, de colmatarea acestuia, de schimbările climatice și de influența Lunii!” Muzeul Țării Crișurilor a solicitat, în consecință, Agenției Naționale de Resurse Minerale să găsească soluția de a opri, temporar, până la revenirea nivelului apei termale în lac, acordarea de avize pentru noi foraje în zonă. Ca urmare, în perioada 2012-2014 au mai fost aprobate încă cinci foraje, dintre care unul amplasat chiar în apropierea lacului și care a dus la secarea totală a acestuia.
În ianuarie 2013, Muzeul Țării Crișurilor a fost găsit țap ispășitor și amendat, la solicitarea prefectului, motiv pentru care muzeul a renunţat la custodie.
Trimite articolul
Xtrist , era ceva deosebit :(, doar in Ro se poate intampla asa ceva
-
da, din pacate. aveam si noi in Bihor ceva UNIC in lume si nimeni n`a fost in stare sa pastreze. banii i`au influentat in asa fel incat sa NU le pese sa pastreze, sa investeasca, sa se implice in a pastra ceva unic 🙁