În cadrul politicii de dezvoltare a turismului bihorean, Consiliul Județean Bihor a lansat luna trecută ideea unui proiect de amenajare și introducere în circuitul turistic a unui ”lanț” de peșteri din județul Bihor, proiect intitulat ”Deschidem Porțile Bihorului”.
”Consiliul Județean se implică în dezvoltarea efectivă a turismului bihorean și în punerea în valoare a potențialului extraordinar de care dispune județul Bihor. Ne-am propus să promovăm un turism pritenos față de mediu, în armonie cu natura. Tocmai de aceea am invitat alături de noi specialiști atât din țară cât și din străinătate pentru a ne asigura că mediul carstic bihorean va fi pus în valoare fără să fie distrus. Partenerii noștri din Franța au experiența implementării unui asemenea proiect, și eu cred că experiența lor ne poate fi de folos astfel încât proiectul nostru să fie o reușită”, a declarat domnul Dumitru Voloșeniuc, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Din echipa de specialiști francezi, care vor studia și vor evalua mediul carstic bihorean fac parte: Bernard Gely, istoric, arheolog la Serviciul Regional de Arheologie, specialist in studiul peşterilor ornate, din cadrul Direcţiei regionale de Afaceri culturale Rhône-Alpes; Françoise Prud Homme, responsabil al Muzeului Regional de Preistorie din Orgnac – Franţa; Valérie Plichon, membru în biroul Comitetului Speologic regional Rhône-Alpes și Marcel Meyssonnier, consilier de tehnică speologică la Direcţia regională de Tineret şi Sport Rhône-Alpes.
Tot în acest proiect au mai fost cooptați specialiști ai Muzeului Țării Crișurilor, Parcului Natural Apuseni, Institutului de Speologie Emil Racoviță, Federației Române de Speologie, Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor și ai Univerității din Oradea.
Prin proiectul ”Deschidem Porțile Bihorului” Consiliul Judeţean Bihor își propune să atragă fonduri europene pentru amenajarea mai multor peşteri din Bihor, în vederea valorificării lor din punct de vedere turistic. De asemenea, se doreşte amenajarea căilor de acces la obiectivele greu accesibile din zona cheilor şi a cascadelor, precum şi amenajarea unor zone de campare cu dotările necesare, care să protejeze în acelaşi timp natura, dar şi să asigure un confort adecvat turiştilor.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!