În urma crizei generate de pandemia de coronavirus multe domenii au pierdut foarte mult, dar sunt și sectoare câștigătoare. Unul dintre aceste sectoare, potrivit specialiștilor, este cel reprezentat de IT. Nu degeaba, cel mai mare salariu mediu nominal net din România a fost înregistrat, potrivit Institutului Național de Statistică, în Tehnnologia Informației, 8.289 de lei în luna martie.
Boom-ul digitalizării
Călin Mihoc, vice președinte of Business Development Europe Prime Dash Development SA, un fintech româno-american ce livrează soluții bazate pe inteligența artificială în domeniul analizelor financiare, este de părere că, probabil, pe termen scurt și industria IT va fi afectată de criză, deoarece foarte mulți beneficiari ai acestei industrii și-au redus activitatea sau și-au închis firmele. „Eu cred însă că după trecerea crizei în industria IT va fi un nou boom, deoarece multe companii vor investi în dezvoltarea departamentelor lor IT și astfel multe operațiuni care astăzi se fac exclusive în birouri se vor face doar online. După această criză lumea va investi foarte mult în informatizare”, apreciază Călin Mihoc.
„Noi nu am știut anul trecut că vine criza, nici măcar nu ne-am gândit la așa ceva, dar am pregătit pentru antreprenori un program de analiză a afacerilor, care să-i ajute atunci când trebuie să i-a cele mai bune decizii din punct de vedere financiar pentru firma lor, și care să le permită să facă orice tip de simulare, astfel încât să aleagă varianta optimă pentru un succes deplin”, adaugă acesta.
Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub, o rețea de stakeholders interesați de dezvoltarea antreprenoriatului în România, precum și de sprijinirea cercetării și inovării, în special în industriile strategice spune că marii câștigători îi găsim în industria de IT și comerț electronic, care vor crește ca urmare a acestei crize.„Un alt palier pe care sper să vedem o creștere a calității este cea a serviciilor publice, în măsura în care folosim acest momentum creat și mergem până la capăt cu digitalizarea acestora și în general a administrației publice”, a declarat Rodica Lupu.
Sebastian Văduva, profesor și antreprenor româno-american cu o extensivă experiență internațională în companii din România cât și în Statele Unite ale Americii, crede că criza este și un fenomen economic de curățire a sistemului.
„În faza inițială industria IT&C din România va fi la fel de afectată ca și celelalte sectoare în special firmele de outsoursing care sunt expuse la spațiul european și la sectoarele afectate precum turismul, liniile aeriene, industria auto, etc. Dacă judecăm însă după criza din 2008 – 2010 firmele de IT care au supraviețuit s-au întărit și au devenit și mai puternice în perioada post-criză prin oferirea de servicii net superioare. Această criză are un element benefic pentru sectorul global de IT&C, și anume transformă comportamentul și disponibilitatea oamenilor de a folosi tehnologia. Dacă și ajutoarele de stat vor fi folosite pentru investiție în infrastructura digitală, sectorul de IT&C are posibilitatea să crească și cantitativ, dar în special calitativ prin inovație și noi produse digitale”, este de părere specialistul.
Reconversia profesională
O soluție pentru cei care și-au pierdut locurile de muncă în urma crizei este reconversia profesională. Sunt companii dispuse să-i învețe digitalizarea de la A la Z. Unele sunt dispuse chiar să le găsească loc de muncă, iar plata cursurilor să se facă după angajare.
Claudia Tamași este country manager Codecool România, o școală de programare recent intrată pe piața din România, care oferă o soluție viabilă și utilă pentru cei care au rămas fără un loc de muncă și se gândesc la reconversie profesională sau caută o nouă specializare adaptată crizei.
„Vrem să privim partea pozitivă și tot ce pot să spun acum este că atât competențele digitale, cât și locurile de muncă în industria IT, reprezintă viitorul. România are un potențial imens în acest sens, o știam de mult, iar criza a accelerat nevoia de specialiști IT. Trebuie să folosim această oportunitate cât mai repede. Fiecare industrie și-a dat seama recent că fără transformare digitală, nimeni nu poate supraviețui. Iar pentru a susține această transformare va fi nevoie de mult mai multe talente digitale, competențe ce pot fi dobândite mai ușor decât credem”, subliniază Claudia Tamași. Aceasta este de părere că statul ar trebui să sprijine mai mult reconversia profesională a celor care vor să se recalifice în industria IT. O piață economică cu un număr ridicat de specialiști în IT aduce beneficii tuturor afacerilor locale, plus că atrage nou capital străin în una dintre cele mai profitabile industrii ale momentului – industria IT. Country managerul Codecool România a dat exemplul Ungariei, care a lansat un program național de conversie profesională, specific pentru industria IT, prin care orice cetățean își poate achita studiile din fonduri UE, iar pe de altă parte au un program prin care susțin cetățenii pe perioada studiilor, oferindu-le credite garantate de stat (3.500 Euro/ persoană), fără dobânzi, din care să trăiască, să-și plătească chiria și masa.
„Din fericire, domeniul IT este unul dintre cele mai puțin afectate de criză. Tocmai pentru că în contextul acesteia, foarte multe firme și-au mutat activitatea în online și au fost nevoite să apeleze la digitalizare activității. Astfel, la cererea deja ridicată de programatori, s-a adăugat cererea contextuală. Din păcate, există acum și categoria persoanelor care și-au pierdut locul de muncă, veniturile și caută o alternativă de reconversie profesională viabilă pe termen lung, iar IT-ul le oferă exact această oportunitate”, conchide Claudia Tamași.
Citiți principiile noastre de moderare aici!