În cadrul seriei Conferințele Familia va fi prezent unul dintre cei mai importanți istorici și analiști politici ai Estului european, specialist în evoluțiile din spațiul ex-sovietic și în regimul Putin.
Revista Familia, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, organizează vineri, 20 ianuarie, ora 17, în Sala Amfiteatru a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” întâlnirea cu Armand Goșu, care va susține conferința „Ucraina – 11 luni în Infern”. În cadrul evenimentului va fi lansată și cartea sa, apărută la Editura Polirom la sfârșitul anului trecut, „Putin, obsesia imperiului”.
Într-un interviu acordat cu puțină vreme în urmă, profesorul Armand Goșu preciza:
„Vladimir Putin e un despot. Există cam trei variante de evoluție a Rusiei. Fie moare Vladimir Putin și se încheie o pace precum a cerut Rusia în războiul Crimeei, fie se prăbușește Federația Rusă și se desprind republici pe scenariul 1991. Dar nu cred în acest scenariu pentru că atunci existau deja elite politice în republicile respective, a fost un scenariu ideal care nu cred că se va mai repeta vreodată. Și mai există scenariul de care îmi e cel mai teamă, care mi se pare în acest moment posibil, sper din inimă să nu se întâmple acest lucru, e scenariul unui război civil.”
De asemenea, într-o altă conferinţă organizată de revista Familia în 2021, Armand Goşu atenţiona: „Ceva foarte important: în tipul lui de acţiune, pe lângă această latură formativă, educativă din şcoala KGB, el a socializat foarte mult cu lumea criminală în ’90-’93 din Sankt Petersburg. El a avut realţii foarte puternice în lumea criminală, cu diverse mafii foarte cunoscute în epocă”.
Cartea „Putin, obsesia imperiului” apărută la Polirom are ilustraţii de Dan Perjovschi. În prezentarea cărţii, Armand Goşu spune că şi dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă, precizând că este greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare.
„În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. Sute de mii de tineri educaţi, cel mai bine pregătiţi specialişti în domenii de vârf, au fugit din ţară de la izbucnirea războiului. Sancţionarea administrativă sau penală a celor care îndrăznesc să aibă altă părere decât cea oficială, introducerea cenzurii, înflorirea imposturii agresive au transformat într-un mediu toxic universităţile şi centrele de cercetare. Este un proces ale cărui consecinţe se vor vedea în următoarea jumătate de secol şi vor condamna Rusia la subdezvoltare şi irelevanţă. Putin şi-a aruncat ţara cu cel puţin două decenii înapoi. Rusia de astăzi nu mai aparţine lumii civilizate”, scrie Armand Goşu.
Evenimentul se va încheia printr-un dialog deschis cu publicul prezent și cu o sesiune de autografe.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!