În esenţă, dacă vom fi acceptaţi primăvara viitoare în Spaţiul Schengen, se vor desfiinţa controalele obligatorii la frontiera cu Ungaria, întărindu-se totodată securizarea celorlalte graniţe. Nu înseamnă însă că pe „fâşie” va bate vântul. Dimpotrivă. Doar că poliţiştii vor face controale prin sondaj, sau când vor avea suspiciuni. Conform acordului bilateral de la Szeged, poliţiştii bihoreni vor patrula alături de cei maghiari, pe o adâncime de 10 kilometri de-a lungul graniţei. Însă şi în perioada de pre-aderare se înteţesc acţiunile mixte.
„În week-end-urile din perioada 12 decembrie – 9 ianuarie vom desfăşura razii comune de amploare în judeţele Bihor şi Hajdu Bihar, îndeosebi pe marile artere rutiere. Aceasta fiindcă statisticile ultimilor ani ne arată că românii care vin sau se întorc la lucru, în străinătate, în perioada sărbătorilor de iarnă, sunt expuşi accidentelor rutiere”, a exemplificat ieri şeful Poliţiei bihorene, comisar şef Adrian Bucur, în cadrul seminarului comun cu reprezentanţii poliţiilor judeţelor Hajdu Bihar (Ungaria) şi Banska Bytrica (Slovacia). Seminarul trilateral a vizat în primul rând transferul de experienţă pentru utilizarea Sistemului Informatic Schengen (SIS) privind infractorii şi suspecţii. Totodată, poliţiştii anti-fraudă din cele trei judeţe au întărit colaborarea pentru a putea lua urma evazioniştilor transfrontalieri, în timp util.
Poliţia bihoreană a găzduit trei zile seminarul trilateral „Transfer de experienţă privind utilizarea SIS” la care au participat 65 de poliţişti bihoreni, maghiari şi slovaci. „Seminarul vizează pregătirea pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Poliţiştii au putut face schimb de experienţă cu colegii din statele participante, având posibilitatea de a dezvolte relaţii de cooperare, prin stabilirea unor contacte trilaterale concrete şi directe”, a explicat ieri comisarul şef Adrian Bucur, şeful IPJ Bihor.
Potrivit acestuia, după aderare, poliţiştii români vor putea accesa în timp real baza de date SIS, care cuprinde informaţii despre persoane cu interdicţie în spaţiul Schengen sau care urmează a fi expulzaţi, urmăriţi general, obiecte furate, dispărute sau tăinuite.
SIS, ultimul examen
Adrian Bucur a mai accentuat că seminarul contribuie la pregătirea profesională a poliţiştilor bihoreni „în condiţiile în care în perioada 6 – 10 decembrie, România va fi evaluată pe ultimul din cele cinci domenii, chiar pe tema utilizării Sistemul Informatic Schengen”. De-altfel, poliţiştii bihoreni vor putea vedea pe viu, în dispeceratele din Ungaria, cum se face schimb de informaţii prin SIS.
În cadrul seminarului s-au dezbătut situaţii concrete cu care s-au confruntat poliţiştii din Ungaria şi Slovacia.
Un accent s-a pus pe cooperarea transfrontalieră pentru combaterea evaziunii fiscale şi a fraudelor intracomunitare, problemă comună a celor trei ţări.
Evazioniştii, ţintă comună
„Schimbul rapid de informaţii este prioritar pentru combaterea evaziunii fiscale. Dacă nu ai informaţia la timp, evazioniştii scapă iar prejudiciul rămâne nerecuperat. Aceste probleme economice ne apasă pe toţi”, a punctat şi Boris Bena, şeful Direcţiei Generale de Poliţie a judeţului, Banska Bystrica. Bena a luat ca exemplu de urmat parteneriatul pe care conducerea Poliţiei Bihor l-a încheiat deja pe tema schimbului rapid de informaţii cu omologii lor din Hajdu Bihar. „Vrem să extindem parteneriatul între cele trei state”, a precizat Bena.
Iar comisarul şef Bucur a completat: „Am avut şi avem în lucru cazuri cu firme din Slovacia care aduc îndeosebi produse petroliere şi evită să achite obligaţiile faţă de Statul Român. Unele dintre aceste firme sunt deja în atenţia poliţiştilor slovaci, iar schimbul de informaţii este foarte util”.
Maghiarii şi-au luat măsuri
La rândul său, general dr. Fekete Csaba, şeful Poliţiei Hajdu Bihar a precizat: „Colaborăm cu Poliţia din Bhor de mulţi ani. Un prim pas s-a făcut în 2008, când s-au derulat patrulări comune în Hajduszaboszlo. Există o colaborare zilnică între organele noastre judiciare. Acum subiectul principal este aderarea la Schengen. Am analizat factorii de risc care apar la deschiderea graniţei şi ne-am instruit poliţiştii pentru situaţii concrete care pot apărea. Dorim să dezvoltăm colaborarea pas cu pas, inclusiv contra criminalităţii economico-financiare”.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!