Printr-o sentință definitivă dată miercuri, Curtea de Apel Oradea l-a achitat pe Jordi Josep Barrufet Grau, stabilind că fapta de care este acuzat nu există. Spaniolul a rămas, în schimb, cu pedeapsa de 6 luni de închisoare cu suspendare pentru deținere de droguri pentru consum propriu și va munci 60 de zile pentru comunitate.
Prin aceeași hotărâre, Curtea a dispus suspendarea executării unei condamnări la 2 ani și 6 luni de detenție aplicate unui muncitor italian, Salvatore Deiana, stabilit într-un sat de lângă Oradea, acuzat de trafic de droguri. În plus, bărbatul va presta 120 de zile de muncă în folosul comunității. Inițial, prima instanță a decis ca pedeapsa să fie ispășită în spatele gratiilor.
Acuzațiile formulate de DIICOT Oradea
Prin rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Oradea, Salvatore Deiana era acuzat că ar fi vândut droguri în două rânduri. O dată la sfârșitul lui 2022, când clientul căruia i-a dat patru comprimate ecstasy și o punguliță cu amfetamină l-a denunțat, iar a doua oară la începutul lui ianuarie 2023, când i-ar fi oferit unui investigator sub acoperire peste 400 de comprimate de ecstasy în schimbul a 12.000 de lei.
În plus, la percheziția făcută în locuința italianului din satul Leș, anchetatorii au mai găsit 82 de comprimate de ecstasy și trei grame de amfetamină.
Deiana le-a spus anchetatorilor că ar fi cumpărat anterior 500 de comprimate MDMA de la spaniolul Jordi Josep Barrufet Grau, fiind invocată și o conversație purtată de cei doi pe Whatsapp și care ar fi făcut referire la aceste droguri. În plus, Barrufet a fost acuzat și că ar fi deținut 350 de grame de canabis la un loc de creștere a animalelor din Leș, pentru consumul propriu.
Vinovăția nu a fost dovedită „dincolo de orice dubiu rezonabil”
Pe 15 februarie 2024, Tribunalul Bihor îi condamna pe ambii inculpați la închisoare cu executare, dar aceștia au atacat sentința și procesul s-a mutat la Curtea de Apel Oradea.
În cazul lui Salvatore Deiana, Curtea a constatat că „aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni; însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată”. Ca urmare a fost suspendată executarea pedepsei de 2 ani și 6 luni de închisoare aplicată italianului.
În privința lui Barrufet Grau, instanța de apel a arătat, în sentința publicată pe portalul ReJust, că parchetul nu a reușit să dovedească „dincolo de orice dubiu rezonabil” implicarea spaniolului în traficul de droguri de mare risc „în forma descrisă de acuzare”. Declarațiile celuilalt inculpat cum că ar fi luat comprimatele de la Barrufet au fost considerate de Curte drept „lipsite de credibilitate”, iar mesajele schimbate de cei doi pe Whatsapp – neconcludente, „aserţiunile fiind vagi şi necorelate cu activitatea desfăşurată de organele de urmărire penală”.
Ca urmare, zootehnistul spaniol a fost achitat în privința faptei de trafic de droguri și a rămas doar cu pedeapsa pentru deținere de canabis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!