La propunerea procurorilor DNA, Curtea de Apel Oradea a emis ieri mandat de arestare pregventivă pentru 29 de zile faţă de Daniel Marin Bran, ex-consilier al ministrului Agriculturii – Daniel Constantin. Sătmăreanul Daniel Bran este acuzat că în primăvară ar fi pretins şi primit de la Michael „Power” Mureşan, titular al unui drept litigios, suma de 500.000 euro, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP).
Cert este că Michael Mureşan a încasat de la ANRP peste 5,2 milioane de euro cu doar câteva zile înainte să intre în vigoare Legea care impozita cu 85% câştigul cumpărătorilor de drepturi litigioase. Astfel că rămâne de văzut dacă DNA va reuşi să identifice responsabilii din ANRP care au îngăduit mega-plata fără a încerca să o blocheze în instanţă. Totodată, rămâne de aflat destinatarii restului de bani până la suma de 1,3 milioane de euro încasate în aceiaşi zi, cash, de Mureşan.
Cele 5,2 milioane de euro reprezentau contravaloarea unui teren urban asupra căruia li s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru urmaşii lui Kindriş. Pe rolul instanţelor sătmărene sunt mai multe cauze în care Michael Mureşan a cerut executări silite pentru afaceri ci terenuri sau clădiri retrocedate.
Procurorii DNA Oradea l-au reţinut şi l-au propus pentru arestare preventivă pe Daniel Marin Bran, ex-consilier al ministrului Agriculturii – Daniel Constantin. Sătmăreanul Daniel Bran este suspectat că în primăvară ar fi pretins şi primit de la un titular al unui drept litigios, suma de 500.000 euro, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) pe care-i poate determina să facă acte care intră în atribuţiile lor de serviciu, în legătură cu restituirea dreptului litigios în valoare de 5,2 milioane de euro obţinut în baza unei sentinţe civile pronunțate de o instanță de judecată.
„Inculpatul Bran Daniel-Marin a primit de la titularul dreptului litigios suma de 500.000 euro din totalul de 5.213.222 euro, bani obţinuţi ca urmare a executării silite a ANRP în cursul lunii mai. Suma de 500.000 euro pretinsă a fost disimulată prin întocmirea în fals a unui înscris sub semnătură privată intitulat «Contract de împrumut», întocmit pentru suma de 2,2 milioane de lei, între cumpărătorul de influenţă şi o rudă a inculpatului Bran Daniel – Marin. Pentru a ascunde originea ilicită a banilor, din suma de 500.000 euro, inculpatul Bran Daniel Marin a cumpărat în luna iunie, pe numele soţiei, un autoturism de lux în valoare de 45.000 euro”, a mai informat DNA.
Învinuitului Daniel Bran i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile iar joi a fost prezentat Curţii de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Iar judecătorii CA Oradea au admis propunerea procurorilor anticorupţie.
Şi alţi „comisionari”?
Potrivit unor articole publicate în august, de Evenimentul Zilei şi Transilvania Reporter, „atenţia” cu care Michael „Power” Mureşan şi-a facilitat încasarea despăgubirii de la ANRP ar fi de 1,3 milioane de euro, bani încasaţi într-o singură zi, în numerar, cu concursul unor angajaţi bancari care ar fi trebuit să informeze Oficiul de Spălare a Banilor.
Michael Mureşan, ca patron de firmă imobiliară, cumpărase cu 100.000 euro drepturile litigioase asupra fostei Grădini Kindriş (2 ha) aflate sub fostul supermarket Interex din Satu Mare şi sub Biserica Ortodoxă din Cartierul Micro 17.
După reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului pentru nepoţii Nicolae Kindriş şi Ecaterina Nemeş, Tribunalul Satu Mare a obligat Primăria Satu Mare „să emită dispoziţie pe seama reclamanților pentru măsurile reparatorii prin echivalent şi să înainteze Comisiei Centrale Bucureşti întreaga documentaţie, potrivit Legii 247/2005 şi OUG nr. 81/2007 pentru finalizarea procedurii de despăgubire prin echivalent”.
Astfel că responsabilitatea asupra stabilirii sumei de 5,2 milioane de euro ca despăgubire revine autorităţilor administrative nu Tribunalului.
Sub presiunea timpului
DNA încă nu a aflat cine din ANRP a divulgat data la care în contul instituţiei au intrat bani. Cert e că Michael Mureşan a pus poprire pe contul Autorităţii pe 13 mai şi a încasat pe loc suma de 5,2 milioane de euro. Conducerea ANRP nu a cerut suspendarea executării deşi pe 20 mai urma să intre în vigoare noua lege privind achitarea despăgubirilor. Astfel, noua lege prevede achitarea despăgubirilor eşalonat, pe o perioadă de cinci ani, nu într-o tranşă ca şi până atunci. În plus, legea urmează să impoziteze cu 85% profitul obţinut de către cumpărătorii de drepturi patrimoniale litigioase. Astfel că dacă s-ar fi întârziat câteva zile plata, Michael Mureşan ar fi avut de plătit impozit de 85% pe 5 milioane de euro, adică peste 4 milioane de euro.
Urmează ca procurorii să identifice şi alte persoane care au înlesnit manevra financiară care a văduvit bugetul public cu peste 5 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!