Cele două localităţi aflate pe o distanţă de 125 de kilometri, au marcat, la sfârşit de săptămână, ducerea la bun sfârşit a proiectului transfrontalier comun, finanţat din bani europeni. Cu Vadu Crişului ca lider de proiect, s-au realizat un incubator de afaceri în turism, pe partea românească, precum şi un centru de informare turistică, la intrarea principală în ştrandul din Hajduszoboszlo. Totul pentru promovare în comun a turismului transfrontalier. În cadrul aceluiaşi proiect s-a mai realizat o aplicaţie pentru smarphone, ce oferă patru variante itinerante între Vad şi Szoboszlo, prin PocketGuide. Sâmbătă, la Vadu Crişului, primarul Dorel Cosma şi secretarul oraşului Hajduszoboszlo, dr. Vincze Ferenc, au tăiat împreună panglica incubatorului de afaceri în turism, realizat pe amplasamentul vechii primării.
Valoarea totală a proiectului demarat în martie 2011 a fost de 552.633,86 euro, din care comuna Vadu Crişului a beneficiat de 366.236,57 euro, cu o contribuţie proprie de 2,53%. Partener în proiect a fost Primăria din oraşul balnear maghiar, precum şi Asociaţia Hotelierilor din Hajduszoboszlo. Alegerea momentului pentru inaugurarea incubatorului nu a fost unul întâmplător, oaspeţii veniţi din Ungaria având prilejul de a participa la tradiţionalul Festival de la Vama Sării.
Uniţi (şi) prin fotografii
Înainte cu două zile, partea maghiară ţinuse să marcheze proiectul derulat în comun cu românii printr-o expoziţie foto realizată de Ovi D. Pop. Artistul fotograf orădean a realizat 142 de fotografii în Bihor şi în Ungaria, la Hajduszoboszlo şi în Budapesta, prin care a încercat să surprindă frumuseţea locurilor. „Am încercat să unesc cele două popoare, cele două zone şi comunităţi. Sunt fotografii turistice, nu artistice. Sunt fotograful din aer. Sau aerian, depinde cum interpretaţi”, a încheiat Ovi Pop, pe un ton glumeţ, autoironic. Într-adevăr, instantaneele surprinse de orădean sunt, în bună parte, realizate din avion. Astfel, Ovi Pop ne oferă o nouă perspectivă asupra defileului Crişului Repede, dar şi Oradiei, găsindu-le într-o notă şi mai spectaculoasă.
La eveniment au fost prezenţi primarul oraşului Hajduszoboszlo, dr. Sovago Laszlo, viceprimarul din Vadu Crişului, Hasas Ioan, deputatul Szabo Odon, dar şi alţi reprezentanţi ai comunităţii din oraşul maghiar. Cu această ocazie, românii invitaţi de gazdele maghiare au aflat că proiectul derulat cu Vadu Crişului a creat premisele pentru ca 40 de cetăţeni maghiari din Hajdu-Bihar să înveţe româneşte. Deputatul Szabo a evidenţiat faptul că prin iniţiativa comună, partenerii şi-au adus laolaltă atuurile turistice. Vadu Crişului – văile, peşterile şi munţii, Hajduszoboszlo – turismul balnear cu care se mândreşte. „Este un avantaj să cunoşti limba şi cultura celuilalt”, a subliniat parlamentarul UDMR, care nu a omis să evidenţieze faptul că gazda Levay Eniko, ce a făcut şi oficiile de traducere, purta la piept ecusonul bilingv „Da, pofiţi! Igen, tessek!”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!