Discuţia a avut loc în cadrul celei de-a treia întâlniri de afaceri organizate de Clusterului Termal din Câmpia de Nord a Ungariei şi Federaţia Patronilor Bihor la care au participat reprezentanţii hotelurilor şi staţiunilor din judeţele Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Bihor cu scopul de a colabora în viitor. În cadrul întâlnirii a avut loc şi o prezentare a apelor geotermale din Bihor, în cadrul căreia s-a afirmat că apa geotermală de la Sântandrei este asimilată cu celebra apă Vichy, folosită în laboratoarele de cosmetică, cu acelaşi nume, din Franţa.
Apa geotermală din Sântandrei este utilizată în industria alimentară- într-o crescătorie de peşti, dar şi în industria cosmetică, în producţia de alge şi în industria uşoară, la prelucrarea lemnului. În viitor, apa geotermală de Sântandrei urmează să fie utilizată ca apă caldă menajeră, dar şi în cadrul unui SPA. La Girişul de Cris, apa geotermală ar urma să fie extrasă, în urma unei investiţii de 50 de milioane de euro, de la peste 4000 m adâncime, la temperaturi de 140-170 grade Celsius. Această apă ar urma să fie folosită la generarea de curent electric, la încălzirea localităţii, într-o seră şi un ştrand şi chiar într-un bazin olimpic.
Clusterul Termal din Câmpia de Nord a Ungariei în calitate de beneficiar, având ca partener Federaţia Patronilor Bihor a lansat proiectul cu titlul “Supporting competitiveness of SMEs in Bihor – Hajdú-Bihar and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties through cluster cooperation” , finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.
Evenimentul a vut loc vineri la Pensiunea Metropol. Reprezentanţii hotelurilor şi staţiunilor din judeţele Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Bihor au participat la eveniment. Modalităţile în care localităţi din Ungaria se încălzesc cu apă termală folosind pompe de injecţie, dar şi modalitatea în care funcţionează un cluster în domeniul sportului au fost prezentate de partea maghiară. În replică, reprezentanta unei firme care exploatează apele geotermale a vorbit despre această adevărată avere a Bihorului şi direcţiile de dezvoltare care pot fi trasate în cadrul strategiei de exploatare a apelor termale. Comunele Sântandrei şi Girişul de Criş au fost vedetele prezentării.
„Ideea de bază a acestui proiect este, ca patenerii să conceapă oferte comune – Cazare şi atracţii turistice – pentru turiştii care sosesc în zonă, şi care săptămâna de vacanţă şi-o pot petrece în două locaţii diferite, primind astfel două vacanţe. Dacă de exemplu, turistul a ales un hotel din Hajduszoboszlo, ar petrece acolo 5 zile din 7, iar în celelalte 2 zile ar merge la Oradea, sau în alte zone ale judeţului Bihor. Acest sistem ar funcţiona şi invers, turistul din Felix având posibilitatea de a face o mica excursie de câteva zile la Balmazújváros.
Punerea în practică se poate face cu o colaborare între hotelurile, spa-urile şi zonele de atracţie turistică din Câmpia de Nord al Ungaiei şi cele din judeţul Bihor, care trebuie să conştientizeze, că nu trebuie să fie concurenţi, ci parteneri. ”, spune directorul executiv al FPB , Raul Derecichei.
Scopul evenimentului este de a acorda participanţilor informaţii despre crearea legăturilor de afaceri, care vor ajuta la cooperarea actorilor ce au activitate principală în domeniul turismului termal, şi informaţii cu privire la infiinţarea unui cluster, funcţionarea clusterului şi dezvoltarea cu succes al acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!