Pe lângă posibilităţile nautice, Crişul Repede asigură şi o privelişte naturală însoţită de un plus de linişte şi prospeţime. Acestea ar fi argumentele pentru care malul drept al râului, în amonte de la Podul Dacia şi până la Uzina de Apă, e acontat deja de obiective majore. Astfel, curând se vor înşira pe malul râuluiHotel Dacia Continental, Hotel „Calipso”, Ştrandul Municipal, Baza Sportivă Dinamo, Hotel „Macio”, SPA „Via Canada” şi Hotel Terra. Hotelul Calipso a prins deja contur pe locul fostei Disco Tropicana, graţie investiţiilor firmei Calipso, controlată de SIF Banat-Crişana.
Iar pajiştea „publică” dintre teresa Meduza şi Insula Silvaş se va transforma radical dacă se va vota joi, în Consiliul Local, amenajarea SPA-ului dorit de administratorul firmei „Via Canada”, precum şi a hotelului propus de firma SC Macio a italianului Burtet Massimo. Ambele proiecte presupun investiţii ample, care vor plusa potenţialul turistic al municipiului.
Printre cele 33 de proiecte avizate de Instituţia Arhitectului Şef şi propuse pentru vot în şedinţa de Consiliul Local de joi, se remarcă patru proiecte de construcţii de hale sau show-room-uri pe strada Ogorului (Şoseaua de Centură) precum şi două proiecte care vizează pajiştea încă liberă din zona delimitată de terasa Meduza, Hotel Terra şi Insula Silvaş.
Hotel cu pod
Astfel, pe 19 mai a fost înregistrată la Primăria Oradea documentaţia şi proiectul întocmit de arhitectul Mircea Călin Lungu pentru SC Macio Srl, reprezentată de Burtet Massimo. Proiectul prevede un hotel cu săli de conferinţă, birouri, spaţii comerciale şi parcări, plus un centru de agrement cu terenuri de sport, plajă artificială şi beach-bar. Iar în proiectul înaintat spre avizare către Direcţia de Ape Crişuri Oradea se prevede şi posibilitatea amenajării unui pod peste Crişul Repede, între insula Silvaş şi actualul Pod CFR. Investitorul italian, Burtet Massimo, care a câştigat experienţă în afaceri în zona noastră prin firma RoEstate Investments, ne-a declarat ieri că estimativ, valoarea investiţiei va fi de 30 de milioane de euro. Alte detalii vom putea afla joi, când investitorul se va întoarce din străinătate.
SPA şi foişor
Iar pe 14 aprilie a fost înregistrat la Primăriei proiectul întocmit de arhitectul Cristina Antonina Buruiană pentru SC „Vandervennen Lehrer” SRL reprezentat de investitorul Dan Crivoi, mai cunoscut ca administrator al firmei de intermedieri – emigrări „Via Canada”.
Proiectul prevede amenajarea pe 11.500 de metri pătraţi a unui centru de agrement cu terenuri de sport, vestiare, SPA (saună, masaj, aromo-terapie, coafor – frizerie, cosmetică), restaurant, piscină acoperită şi descoperită, spaţii cazare şi chiar şi un foişor. Zona de agrement va include locuri pentru grătar, umbrare şi plajă înierbată. Pe lângă locuri de parcare se vor asigura şi locuri pentru biciclete.
Odată cu începerea lucrărilor, va fi închis accesul spre malul care atrăgea până acum orădenii amatori de o scaldă sau de un grătar în aer liber.
„Estimez investiţia la 1,5 milioane de euro. Centrul de sport, care va avea intrare separată, va include terenuri de tenis dar şi terenuri multifuncţionale pentru fotbal, handbal, volei sau baschet. În foişorul dinspre Criş se va putea servi şi mâncare tip grill.”, ne-a mai declarat Dan Crivoi.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!