Ministrul Dan Şova, sfătuit şi de premierul Victor Ponta, a reclamat la DNA că, în timpul delegaţiei efectuate în iulie, în China, a fost ţinta unei tentative de mituire în schimbul atribuirii de lucrări la o autostradă. Întrucât fapta de corupţie nu s-a concretizat iar firma prezumtiv mituitoare e din Bihor, DNA a declinat soluţionarea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care a înregistrat-o pe 19 septembrie.
Directorul general Selina Grup, Călin Roman, îşi susţine nevinovăţia. „Am fost la Parchet şi am cerut să mă ancheteze în regim de urgenţă. M-am pus la dispoziţia lor, nu am nimic de ascuns. La Parchet, am cerut inclusiv o confruntare directă cu ministrul Şova, deoarece acesta a făcut nişte discuţii abracadabrante. Nu îmi propun o polemică cu el”, a declarat Roman pentru JB. Selina Grup a trimis, la rându-i, un comunicat. „Dorim să precizăm că NU a existat nicio discuţie în sensul oferirii vreunei sume de bani”, se arată în acest comunicat de presă. La rândul său, patronul Selina, Beniamin Rus, şi-a apărat directorul general al firmei. Rus a declarat pentru Mediafax că, dacă ar fi avut astfel de intenţii, ar fi mers el însuşi în China. De cealaltă parte, Şova a menţionat ca martor un angajat al CNADNR, ambii urmând ar fi audiaţi de procurorii bihoreni.
Rus s-a mai expus unor cercetări prealabile după ce, întâmplător, a petrecut o vacanţă la schi, în Austria, în acelaşi hotel cu fostul şef, de până în 2010, a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor. Cercetările s-au oprit fără a se formula acuzaţii.
Beniamin Rus a mai fost cercetat în 2010 de DNA şi după câştigarea unor contracte de deszăpezire în Maramureş, dar a fost ulterior scos de sub acuzare.
„Există un denunţ penal înregistrat la DNA – Structura Centrală, care ni l-a înaintat, spre competentă soluţionare, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Dosarul a fost înregistrat pe 19 septembrie. E vorba de suspiciuni privind fapte de corupţie ale unui om de afaceri din Bihor. Domnul ministru Şova a anunţat deja public faptul că a depus denunţul şi urmează să-l audiem. Dar în această fază incipientă a cercetărilor nu este public şi numele persoanei denunţate. La dosar există numele unui martor precum şi cartea de vizită a persoanei denunţate”, ne-a declarat ieri procurorul Cristian Ardelean, purtător de cuvânt al PT Bihor.
„Selinezii” se ţin nevinovaţi
Ulterior, directorul Selina, Călin Roman nu a ascuns Jurnalului Bihorean că este vorba despre persoana sa. Susţine, însă, că este nevinovat şi chiar aşteaptă o confruntare directă cu ministrul, la Parchet!
Şi proprietarul firmei Selina, Beniamin Rus, respinge acuzaţiile ministrului Dan Şova. „Eu trebuia să mă duc în China. Am fost invitat personal. Ştiam că merg Corlăţeanu şi Şova. Dacă aveam astfel de intenţii sau preocupări, mergeam şi discutam eu…”, a declarat ieri Rus pentru Mediafax, iar apoi nu a mai răspuns la telefon.
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a depus plângere la DNA, imediat după ce s-a întors din China.
„Acum o lună şi ceva când m-am întors din China am depus o plângere penală la DNA împotriva unui reprezentant al unei firme mari care a încercat să mă mituiască pentru a obţine un tronson de autostradă”, a afirmat ministrul Dan Şova la posturi TV.
Cu ştirea lui Ponta
Ministrul delegat a adăugat că, imediat ce a coborât din avion, l-a informat pe premierul Victor Ponta asupra acestei încercări de mituire.
„Poziţia premierului a fost simplă. A spus «sesizează DNA-ul imediat» şi am sesizat DNA-ul. În acest moment nu am informaţii de la DNA, dar nu e nefiresc pentru că, fiind în fază de cercetări prealabile şi probabil cerând nişte probe în China, durează puţin mai mult. Oricum a fost depusă (plângerea -n.r.) acum circa o lună şi curge. În mod cert va afla lumea când mă vor chema la o declaraţie”, a mai spus Şova.
Plângerea penală formulată de Şova a fost înregistrată la DNA pe 10 septembrie, care a trimis-o apoi Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, întrucât DNA nu avea competenţă în acest caz nici după calitatea persoanei, nici după faptă.
Potrivit procedurii, procurorii urmează să-l audieze pe ministrul Şova şi pe martorul său de la CNADNR iar apoi şi pe directorul denunţat.
În caz de denunţ cu rea-intenţie, neprobat, reclamantul riscă dosar pentru denunţ calomnios.
Selina, pentru Oradea
Detalii despre dimensiunea grupului de firme Selina se găsesc pe site-ul www.selina.ro. Iar la secţiuna Lucrări/Activităţi se găsesc şi zecile de contracte câştigate în Oradea şi Bihor, în valoare totală de sute de milioane de euro.
Doar pentru Oradea remarcăm contractele publice pentru întreţinerea drumurilor, trotuarelor şi podurilor, extinderea reţelei apă-canal, modernizare străzi, cartierul Luceafărul (în parteneriat cu Consiliul Judeţean), ANL-ul de pe Ştefan cel Mare, viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, Centura Oradiei şi Podul de pe Densusianu, Campusul Şcolar pentru Colegiul Economic, clădirea nouă a Poliţiei de Frontieră, Centrul de Oncologie plus reparaţii generale la Spitalul Municipal, extinderea liceului „Don Orione”, Incubatorul de Afaceri şi reparaţii capitale la Maternitate, Biblioteca Judeţeană, Primărie, Palatul de Justiţie, Apaterm, Spitalul 6, Prefectura Bihor etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!