„Nu doresc nimănui să simtă durerea pe care o am acum în suflet. Singura mângâiere este să îi respect dorinţa lui de a fi donator de organe. Suntem de 17 de ani împreună. El a fost lumina vieţii mele, eu am fost raţiunea lui de a trăi”, este mesajul soţiei unui tânăr de 38 de ani, care a suferit un stop cardio-respirator, a fost resuscitat, dar apoi a intrat în moarte cerebrală. Soția a găsit puterea de a transforma propria suferinţă în şansa la viaţă pentru alţi semeni necunoscuţi, în numele soțului ei decedat.
Doar la Județean și la Floreasca
În condiţiile extrem de dificile determinate de pandemia COVID -19, echipa ATI şi de coordonare a intervenției, la Spitalul Județean din Oradea, formată din dr. Silviu Turcus, dr. Călin Timar, as. Otto Gergely şi dr. Carmen Pantiş (coordonatorul sistemului de transplant la nivel județean) şi-a dublat efortul și a făcut posibil ca un gest de o asemenea încărcătură emoţională să nu fi fost în zadar.
Operația de prelevare a avut loc astfel duminică, între orele 17:00 – 20:00, în condiții de maximă siguranță, la Spitalul Județean Oradea. Membrii tuturor echipelor de prelevare, inclusiv donatorul, au fost testați Covid înainte de începerea intervenției chirurgicale. De altfel, în țară, din pricina pandemiei, operații de prelevări de organe s-au făcut până acum, doar la Oradea și la Spitalul Floreasca, din Capitală, unde sunt asigurate condiții speciale non-Covid.
Se știe că Spitalul Județean Oradea e unitate non-Covid, că toți pacienții, dar și personalul medical sunt testați și că se iau măsuri extrem de stricte pentru a evita coronavirusul.
Viață pentru trei oameni
Agenția Națională de Transplant din București a transmis că după efortul şi dăruirea cadrelor de la Județean Oradea, alţi profesionişti dedicaţi, echipa de prelevare a Institutului Clinic Fundeni, formată din dr. Genady Vatachki, dr. Alexandru Onofrei, as. Rodica Dinu, care au încheiat cu succes intervenţia de prelevare atât a ficatului, cât şi a rinichilor.
Astfel, la Institutul Clinic Fundeni, echipa de profesionişti condusă de conf. dr. Vlad Braşoveanu a redat, în noaptea ce a trecut, speranţa pentru un pacient prin transplant hepatic. Alţi doi pacienţi vor putea spune că trăiesc o minune, viaţa lor schimbându-se în bine în urma intervenţiilor de transplant renal. Transplantele de rinichi se desfăşoară la Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” din Iaşi.
Experții ANT, despre eforturi
„Apreciem, mai mult ca oricând, efortul tuturor echipelor medicale, profesionalismul şi dedicarea cu care îşi fac datoria în aceste zile dificile.
Mulţumim Serviciilor de Ambulanţă şi echipajelor SMURD pentru sprijinul acordat şi promptitudinea cu care au răspuns întotdeauna solicitărilor Agenţiei Naţionale de Transplant. Transmitem sincere condoleanţe familiei şi mulţumim cu respect şi recunoştinţă pentru decizia dificilă pe care a fost nevoită să o ia, dar care va aduce speranţă şi bucurie pentru alţi oameni aflaţi în suferinţă”, au transmis reprezentanții ANT. Aceasta a fost a 11 – a prelevare efectuată în acest an la Oradea și a treia executată în condiții cu totul speciale, pe timp de pandemie SARS-CoV-2.
Trimite articolul
XDumnezeu sa va ajute! Sincere condoleante! Doamna, aveti tot respectul meu!
-
Condoleante parintilor si fratelui.doamna ar trebui sa nu faca declaratii patetice,de rusine si bun simt macar acum ar trebui sa taca
-
Daca stii tu ceva in plus, Elena, fii buna si impartaseste. Daca nu, da-mi voie sa imi exprim bucuria ca mai sunt ai oameni care se gandesc la oameni. Nu il cunoasteam, nu stiu ca are frate, parinti, nu aveam de unde sa ma adresez lor.
-
Sincere condoleante familiei!
adica sotia i-a donat organele… nu cred ca in cele cateva minute in care si-a revenit dupa resuscitare, mai ales la varsta lui , primul lui gand si dorinta omului ar fi fost sa-si doneze organele. e un lucru bun ca s-au salvat alte vieti dar nu distorsionati cele intamplate.
-
Nu numai ca esti anonim, e clar ca ai stat anonim si fata de cum merg treburile
In viata asta. Eu unul mi-am exprimat dorinta sa devin donator daca Doamne fereste se intampla ceva. Probabil si decedatul. Dar tu, acest gica contra al articolului, nu aveai ce comenta.
Mincinosi naibi, ar trebui sa fiti dati in judecata ci tot citeul vostru de rahat pt ca dezimformati publicul. Totul e o minciuna, mi.a fost prieten decedatul, a fost un om bun si minunat dar ce scriu mizerabili astia e o minciuna grosolana. Cine vrra sa afle adevarul sa se intereseze in sat haieu comuna sinmartin jud bihor sa se convinga de rahati astia care dezinformeaza publicul. Donator de organe= victima sigura a morti, pt ca cei cari lamuresc familia celui in cauza sa doneze organele, stau ca hienele la capul muribundului pt al jupuia de viu, sub pretextul ca vezi doamne salveaza vieti, dar la viata celui pe care il deconecteaza de la aparate nu se gindesc pt ca abia asteapta sa.si umple buzunarele cu comisionul mascat pe care il incaseaza acesti ” doctori” macelari cari sint nistee traficanti de organe cu acte in regula.
-
Va înțelegem durerea celor care l-ați cunoscut. Cu ce va încânta mai mult dacă apărea articolul cu adevăratul motiv pentru care a ajuns in situația de a fi propus ca si donator? Până la urmă merge binecuvântat din lumea aceasta prin acest gest. Condoleante familiei și celor care l-au iubit!
Pacat de el.nu trebuia sa se joaca cu camataria!