Astfel,joi seară, de la ora 19:00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”, iubitorii de muzică vor asculta un program care cuprinde „Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră în la minor, op. 77” (D. Șostakovici) și „Simfonia I în re minor, op. 13” (S. Rahmaninov).
În deschidere, iubitorii de muzică clasică vor putea asculta „Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în la minor” de Dmitri Șostakovici. O lucrare compusă în 1956 şi interpretată în primă audiţie în acelaşi an de marele violonist David Oistrakh, la Moscova şi Leningrad.
În cea de-a doua parte a concertului se va audia „Simfonia I în re minor, op. 13” de Serghei Rahmaninov. Modern şi în acelaşi timp fidel continuator al stilului post-romantic şi al tradiţiei ruse, Rahmaninov, un compozitor şi un pianist de o deosebită valoare artistică, este cunoscut în general pentru lucrările sale dedicate pianului. Cu toate acestea, a compus trei simfonii şi câteva poeme simfonice.
Despre invitați
Solistul invitat este violonistul Mircea Călin. Acesta a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (promoţia 1984), după care şi-a desăvârşit studiile muzicale în Anglia şi Germania. Deține numeroase premii obținute la mai multe concursuri internaționale. Repertoriul său concertistic şi cameral este deosebit de vast, de la muzica barocă la cea contemporană, cuprinzând un număr impresionant de concerte, sonate şi lucrări de virtuozitate.
Dirijorul concertului este Alpaslan Ertüngealp, din Turcia. Născut la Istanbul, unde a absolvit Şcoala Germană, şi-a continuat studiile la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. Stabilit în Ungaria de treizeci de ani, este fondatorul şi directorul artistic al Cursurilor Internaţionale de Măiestrie în Dirijat de la Szolnok.
Deține numeroase premii inernaţionale de profil. În 2001 a fondat Orchestra de Cameră „Academia Hungarica”, o formaţie care reuneşte cei mai buni muzicieni maghiari. Alpaslan Ertüngealp a fost asistentul dirijorului Claudio Abbado, răstimp în care a avut ocazia să lucreze cu orchestre de prim rang din Europa.
Repertoriul dirijorului însumează peste 750 de opusuri, majoritatea concentrându-se pe epoca clasică (simfonii de Haydn şi Mozart), dar abordează şi lucrări de Bartók, Rahmaninov, Skriabin, Richard Strauss, precum şi ale compozitorilor impresionişti francezi. Pentru promovarea muzicii contemporane maghiare, Alpaslan Ertüngealp a fost distins cu Premiul „Artisjus” (2003).
Citiți principiile noastre de moderare aici!