Pe 22 mai 2008, Tribunalul Timiş dădea câştig de cauză sindicatului Pro As, ce revendicase plata retroactivă către angajaţii din teritoriu a aşa-ziselor drepturi sociale, un supliment pe lângă salariu, de care beneficiaseră până la acea dată doar angajaţii din aparatul propriu al Direcţiei.
Indiferenţa şefilor
Pro As reprezintă 900 din cei 1.550 de angajaţi ai DGASPC. Membrii Pro As sunt asistenţii sociali, asistenţii maternali şi personalul specializat în îngrijirea copiilor instituţionalizaţi. Aceştia nu beneficiau de drepturilor sociale. În schimb, arată purtătorul de cuvânt al Direcţiei, Ştefan Goţia, această categorie de angajaţi ai DGASPC Bihor primeau sporuri din partea autorităţilor naţionale, precum Agenţia Naţională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH). De aceea, spune Goţia, pentru a realiza o echitate, conducerea Direcţiei a decis să acorde în bani lichizi drepturile sociale doar către cei aproximativ 200 de angajaţi din aparatul propriu al instituţiei, de pe strada Feldioarei. Acest tip de remuneraţie era plătit de la Consiliul Judeţean.
Pro As a revendicat însă şi aceste drepturi sociale şi a avut câştig de cauză în instanţă. Prima dată la Tribunalul Timiş şi, ulterior, şi la Curtea de Apel Timişoara. Această ultimă decizie – emisă pe 10 septembrie 2008 – e definitivă şi executorie!
Liderul Pro As, Adrian Marcu, acuză faptul că şase luni, de când s-a intrat în procedura de executare silită, nu a găsit nici o înţelegere la conducerea Direcţiei! „Nu am avut nicio deschidere, la niciun director al instituţiei. Mai degrabă am găsit deschidere la cei din Consiliul Judeţean!”, reclamă Marcu, care susţine că i-a avertizat de nenumărate ori pe cei de la Direcţie că vor „duce în groapă” instituţia.
Pe 31 martie a.c., chiar înainte ca CJ Bihor să aprobe bugetul judeţului pe 2009, reprezentanţii Pro As au semnat un acord cu reprezentanţii Consiliului Judeţean şi cu directorii instituţiei, privind plata până pe 15 aprilie a 8 din cele 16 milioane lei – cât valorează drepturile sociale ce trebuiesc plătite retroactiv către cei aproximativ 1.200 de angajaţi din teritoriu ai Direcţiei.
Acordul respectiv nu a fost însă respectat. Pe 9 aprilie, directorul economic al CJ Bihor, Smaranda Scridon a dispus virarea a doar 3,5 milioane de lei noi, impozabili, către DGASPC Bihor, motivând faptul că nu poate bloca un judeţ întreg pentru achitarea obligaţiilor stabilite de instanţa judecătorească! Scridon a declarat pentru J.b. că Consiliul va putea vira aceşti bani către Direcţie doar eşalonat, pe măsură ce îi parvin încasările din impozite şi TVA.
Adrian Marcu a acuzat însă Direcţia că acea primă tranşă parvenită de la CJ a fost plătită către toţi angajaţii din teritoriu, inclusiv membrii sindicatului Phoenix şi chiar către unii funcţionari publici din aparatul public, membri ai sindicatului Familia. În condiţiile în care Pro As e sindicatul care a câştigat procesul, Marcu ar fi dorit ca banii să fie daţi cu prioritate membrilor acestui sindicat şi abia ulterior celorlalţi angajaţi.
„Hotărârea judecătorească nu dispune plata retroactivă a acestor drepturi doar către unii membri de sindicat. Ea se adresează tuturor angajaţilor Direcţiei care nu au beneficiat de ele”, replică purtătorul de cuvânt al DGASPC, Ştefan Goţia.
Trec la concedieri?
Între timp, însă, conducerea i-a taxat deja la salariu pe toţi angajaţii, care simt acum pe pielea lor efectele găurii la buget provocate de decizia Curţii de Apel Timişoara. „Într-adevăr, pentru luna trecută şi pentru luna aceasta a fost suspendată plata drepturilor sociale”, ne confirmă Goţia, care a identificat şi cele trei variante prin care Direcţia poate ieşi din criză şi, implicit, i se poate debloca contul bancar: 1. acceptarea de către sindicatul Pro As a unor plăţi eşalonate, pe măsura disponibilităţilor financiare ale CJ Bihor; 2. alocarea de către Guvern a unor fonduri pentru lichidarea datoriilor salariale către angajaţi; 3. recurgerea la disponibilizări de personal, pentru acoperirea bugetului instituţiei.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!